Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От АОБР настояват за запазване на настоящата данъчна система

Организациите на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, застават на принципна позиция в подкрепа на настоящата данъчна система у нас, която по думите им е изготвена така, че да осигурява предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната.

Това заявяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели в своя позиция до медиите.

Те подчертават, че АОБР е изказвала многократно позиции за намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и гражданите в подкрепа на икономическия растеж и работните места, но след провеждане на задълбочен и отговорен обществен и експертен дебат.

В тази връзка всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите, пишат от АОБР в позицията си.

По тази причина те са на мнение, че налагането на каквито и да е промени в данъчната система, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, трябва да бъде избягвано.

Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възстановяване и растеж след 2008 г., като трети мандат правителството удържа обещанията си в тази насока, допълват те.

От АОБР категорично подкрепят сегашния модел, който съществува от 2008 година, и в продължение на 12 години е доказал успешността си и по отношение привличането на чуждестранни инвеститори у нас.

Промяната на ставката на ДДС за един сектор не е промяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с временен характер, която сме склонни да подкрепим, защото ще действа в рамките на една година за сектора, който бе поставен на колене в условията на икономическата криза, породена от пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи действия за реанимация, поради което считаме тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишаване на минималните осигурителни доходи в сектора, пишат в позицията си работодателите.

Представителните на национално равнище организации на работодателите, чийто членове осигуряват работа на 82% от наети и създават 86% от брутната добавена стойност в България, са твърдо убедени и категорично настояват за запазване на настоящата данъчна система като условие за стабилност не само на бизнес средата, но и с оглед запазването на икономическата и обществена стабилност в България.

Припомняме, ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

След това депутатите приеха на първо четене предложението на управляващите за 9% ДДС за книги, хотели, ресторанти и кетъринг.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП – Лесово

При проверка на товарен автомобил на ГКПП - Лесово...

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Украйна взривила колаборационист в Бердянск (ВИДЕО)

В окупирания град Бердянск, разположен в Запорожка област, в...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg