https://www.gerb.bg/bg

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Снимка: EPA/HAITHAM IMAD

Палестинската групировка „Хамас“ съобщи в неделя, че двудневният кръг от преговори в Египет за постигане на примирие в Газа и размяна на заложници е приключил, съобщава Анадолската агенция.

Делегацията ще напусне египетската столица Кайро тази вечер за консултации с ръководството на групировката.

Делегацията предаде отговора на „Хамас“ на египетските и катарските посредници„, добави той, без да дава подробности за съдържанието на отговора на групата.

„Хамас“ е решен да постигне споразумение, което отговаря на националните искания на нашия народ„, се казва в изявлението.

Припомняме, че рано в неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли призивите за прекратяване на офанзивата в замяна на сделка за размяна на заложници. По думите му, прекратяването на войната сега ще запази палестинската групировка на власт.

Ръководителят на Хамас Исмаил Хания от своя страна обвини Нетаняху, че проваля усилията за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

„Хамас“, за който се смята, че държи повече от 130 израелски заложници, настоява за прекратяване на продължаващата офанзива на Израел срещу Газа в замяна на всяка сделка за заложници с Тел Авив.

Израел удари Ивицата Газа като отмъщение за трансгранична атака, водена от Хамас, която уби около 1200 души. Близо 34 700 палестинци са били убити оттогава в Газа, по-голямата част от които жени и деца. 78 000 други са ранени, според палестинските здравни власти.

Близо седем месеца след израелската война огромни части от Газа са в руини, което тласна 85% от населението на анклава към вътрешно разселване и хуманитарна катастрофа, според ООН.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд. Временно решение от януари гласи, че е „правдоподобно“, че Израел извършва геноцид в Газа, и нареди на Тел Авив да спре подобни действия и да предприеме мерки, за да гарантира предоставянето на хуманитарна помощ на цивилните в Газа.

Вчера хиляди израелци се събраха на протест с искания премиерът да приеме споразумението за прекратяване на огъня с „Хамас“, с цел останалите израелски заложници да бъдат върнати у дома от Газа.

Френският президент Еманюел Макрон в неделя призова израелския премиер Бенямин Нетаняху в телефонни разговори да постигнат споразумение в преговорите с палестинската въоръжена групировка „Хамас“ за прекратяване на огъня във войната в Газа, съобщава АФП.

Президентът насърчи премиера Нетаняху да завърши успешно тези преговори, които биха могли да доведат до освобождаване на заложници, защита на цивилни чрез прекратяване на огъня и регионална деескалация„, се казва в изявление на френското президентство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски"....

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg