https://www.gerb.bg/bg

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка: Росица Белчева, БГНЕС

Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха, която започна тази вечер в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на Велика събота.

На богослужението присъстваха: служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов – началник на отдела „Протокол“ в Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Патриаршеската катедрала бе изпълнена с вярващи, както и площадът около нея. Дойдоха и много семейства със своите деца.

Снимка: Росица Белчева, БГНЕС

Припомняме, че православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с „Христос воскресе!“, а отговорът е – „Воистина воскресе!„.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Снимка: Росица Белчева, БГНЕС

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове преди да започна празничното пасхално богослужение в храм-паметник „Александър Невски“.

Пасхалното послание към българския народ, и у нас, и извън Родната, е отправено от наместник-председателя на Светия синов и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол Врачански митрополит Григорий и останалите членове на Светия синод, тъй като посрещаме Великден без патриарх след смъртта на Неофит през март месец.

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха).

Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение – човека, когото Той сътвори по Своя свят образ и когото предназначи да достигне и до богоуподобяването. Безбройни са Божиите дарове за нас, но най-голям и най-щедър измежду тях е дарът на Възкресението. Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение.

Снимка: Росица Белчева, БГНЕС

Възкресяването на човешката природа в нейната първосъздадена чистота, красота и цялостност, което Единородният Божи Син и Син Човешки извърши, Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение. Тази прославена човешка природа Той възнесе на Небесата и така проправи пътя към Царството на светлината и живота за всички онези, които са Негови, които чуват гласа Му и следват посочения от Него път, се казва в посланието.

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

Той пристигна тази вечер в Русе от Румъния.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим.

Снимка: Росица Белчева, БГНЕС

За богослуженията за Великден в София сега бе използван Благодатният огън, който беше донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим. От синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ беше донесен с тържествено шествие за началото на литургията в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Величието на Пасха може да бъде осъзнато само с непреходните думи „Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тия, които бяха в гробовете, живот дари„. Празник е и в неговата необятност са скрити раждането на Царството на благодатта и епохата на спасението.

Това се казва в Пасхалното послание на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан – говорител на Св. Синод на БПЦ-БП.

Днес ни облива Божията обич, доброто навеки тържествува, защото „Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира: смъртта няма вече власт над Него…„/ Рим.6:9/.

Снимка: Росица Белчева, БГНЕС

Пасха е венецът на вярата, надеждата и любовта, ликуване от истинната победа над тъмнината, злобата и безнадеждността, тържество на свободата ни от властта на отчаянието. Величествен ден на изстрадана обич сияе пред нас. Спасителят, Богочовекът Иисус Христос, понесъл кръста от греховете на човешкия род, с разпятието Си завършва светлото Божие домостроителство, дарувайки сили за духовна борба против „поднебесните духове на злобата“ /Еф.6:12/. Изкупителният подвиг на Спасителя ражда Новия Завет на Бога с човека, ново учение за братство и мир, за истинност и доброта.

Мир вам!“, казва Възкръсналият Господ на учениците си и колко нужда има сега светът да чуе и се вслуша в думите Му. Себичността и себелюбието в суетата на съвремието затулва духовността, отдалечава ни едни от други. Очите на сърцата ни понасят омраза и тя пуща корени в душата. С нея преставаме да виждаме себе си и човека до нас, и болката му. Огънят на войните и в момента, в тези светли дни, не само отнема човешки животи и помита плодове на съзидателен труд, но променя и нравствените упори на милиони човеци по света.

Възкръсналият тихо докосва всяко добро и вярващо сърце, благодатта Му и днес в празничния ден, както преди две хиляди години окриля със светлите думи „Радвайте се“ /Мат. 28:9/. Възторг и изобилна духовна спасителна светлина излъчва Празникът на празниците. Чрез него отново сме „чеда Божии“ /Йоан 1:12/ и се изпълни всичко онова, което пророците бяха предсказали за Иисуса Христа.

Снимка: Росица Белчева, БГНЕС
Снимка: Росица Белчева, БГНЕС
Снимка: Росица Белчева, БГНЕС
Снимка: Росица Белчева, БГНЕС
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Кораб е ударен в Червено море

Той е претърпял леки щети

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

8 убити при стрелба в Мексико сити

Най-малко 8 души са били убити при масова стрелба...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Програмата за развитие на армията до 2032 г. включвала и уроците от Украйна и Газа

Постигнат е баланс в инвестиционните разходи на Министерство на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg