Реклама

https://www.gerb.bg/bg

България да произвежда зелен водород в „Марица Изток“ и да изнася за Германия, предложи Румен Радев

Снимка: архив БГНЕС

Проект за 15 млрд. евро за производството на зелен водород в комплекса „Марица Изток“ обсъдиха президентът Румен Радев и министър-председателя на провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер на срещи с бизнеса в Хамбург.

Държавният глава е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото българския президент проведе среща в Берлин.

Информацията е от администрацията на президента Румен Радев.

Инвестиционните намерения предвиждат съвместно финансиране от страна на бизнеса на създаването на слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предназначена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Плановете на бизнеса са трансформацията на „Марица Изток“ да бъде завършена през следващите около 10 години, като се очаква да бъдат разкрити 7500 работни места и още 18 хиляди в поддържащите индустрии.

Традициите на успешното икономическо партньорство между България и Федерална провинция Хамбург ще се разширят в нови сфери като алтернативните енергийни източници и високите технологии, каза Румен Радев след срещата си с Петер Ченчер.

Той акцентира на съвместното развиване на технологии. По думите му в дългосрочен план България и Германия следва да обменят опит и да използват нови технологии и решения за постигане на независимост в енергетиката.

Президентът Румен Радев открои опита на Хамбург в разработването на технологии в областта на зеления водород и възможностите за сътрудничество с България в това направление. „Германия, със своята водеща индустрия, ще се нуждае от много водород в бъдеще, а България може да произвежда зелен водород и да бъде надежден доставчик“, каза Радев и изрази увереност, че двете страни ще имат ползотворно сътрудничество в тази област.

В рамките на посещението си в Хамбург президентът Румен Радев проведе среща и с ръководството и представители на Търговската камара и подчерта, че са необходими съвместни усилия за справяне с предизвикателствата, породени от пандемията и войната в Украйна.

Президентът открои предимствата на България като страна с добри условия за инвеститорите – висококвалифицирани кадри, макроикономическа стабилност и стратегическо разположение.

Българският бизнес бе представен от ръководствата на национално представителните работодателски организации, ръководството на „Тракия икономическа зона“, най-голяма на Балканите, както и представители на компании с вече установени партньорства в Германия в областта на алтернативните енергийни източници. Държавният глава подчерта, че в България вече има компании, които имат практически опит технологично да заменят изкопаемите горива с водород.

По-рано държавният глава посети и една от най-големите металургични компании в Германия „Аурубис“, която развива активна дейност у нас със своя медодобивен завод. Румен Радев се запозна с дейността на компанията и открои необходимостта от още по-високи амбиции за увеличаване на износа на продукти с по-висока добавена стойност. Обща бе позицията, че корпоративната социална отговорност на компанията е силен позитивен пример за бизнеса.

В Българската православна църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в града. По време на срещата държавният глава връчи Почетния знак на президента на проф. д-р Герд-Винанд Имайер за особено големите му заслуги за активизиране на политическия и икономически диалог и връзки между България и Германия. Проф. д-р Имайер е почетен генерален консул на Република България в германските федерални провинции Хамбург, Шлезвиг-Холщайн, Долна Саксония и Бремен. Близо 30 години той активно подкрепя учредяването и успешната дейност на редица организации на български граждани в Германия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Самолет кацна аварийно в Ню Йорк след инцидент

Върнал се е на летището малко след излитането

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img