https://www.gerb.bg/bg

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Снимка: iStock

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. България има срок до 7 юни 2026 г. да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г. за укрепване прилагането на принципа на равно заплащане на жените и мъжете, равен труд, или труд с равна стойност чрез прозрачност в заплащането.

Няма никакъв проблем персоналните заплати да бъдат огласявани, смята вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Тодор Капитанов, съобщават от БНР.

Това, което следва да бъде въведено в българското законодателство е при поискване служителите да имат право да знаят критериите, по които е определено тяхното възнаграждение, както и това на работещите на подобна длъжност, и в цялото предприятие. Работодателят трябва да докаже липса на разлика в заплащането на мъжете и жените. Тодор Капитанов посочи, че досега когато човек започва работа договарянето на заплатата става на база пазарене, но след въвеждането на директивата трябва да има точни и ясни критерии, по които сумата ще бъде определяна.

Спрямо директивата работодателите нямат право да питат и да се информират предварително каква е била заплатата на предходната работа, за да могат да решават дали да дават по-ниска, или по-висока такава. Изцяло целта на всички тези действия е да се направи начин, по който по обективни критерии да се определя цената на труда, а не на субективни, както е в повечето случаи в България„, сподели още вицепрезидентът на КНСБ.

В България по данни на Евростат разликата в заплащането между мъжете и жените е около 13%, каквото е и средното европейско. Според Капитанов това няма как да не се отрази в абсолютно всички сектори, що се отнася до българската икономика.

Сферата на услугите, здравеопазването, социалното подпомагане, където разликите в заплащането са доста сериозни, със сигурност това са едни от секторите, които приоритетно ще бъдат променени. Трябва да се има предвид, че съгласно директивата работодател, който иска да участва в обществени поръчки, тоест да ползва публични средства няма как да усвоява тези пари, ако в неговата фирма има повече от 5% разлики между мъжете и жените, които работят на една и съща длъжност, посочва още Тодор Капитанов, като допълни, че разликата в заплатите се отразява и в пенсиите, като при жените те са средно със 138 лв. по-ниски от тези на мъжете.

Той изрази съмнение дали страната ни ще успее да изпълни директивата до крайния срок. Към настоящия момент директивата за минимални работни заплати в ЕС следва да бъде транспонирана до 15 ноември тази година.

Преди повече от половин година в българското законодателство се въведе член в НК, спрямо който всеки работодател, или всяко лице изобщо, което пречи на някого да учреди синдикална организация, да членува в синдикат, или по някакъв начин да му попречи да упражнява синдикална дейност следва да претърпи глоба, или директно да отиде в затвора чрез лишаване от свобода от 2 до 5 години, в зависимост от това, дали е първо или второ нарушение. Първата крачка в защита на правата на хората е направена, надяваме се и на последващи такива, както в НК, така и в Кодекса на труда„, напомня Капитанов.

На въпроса дали се създадат ненужни конфликти в колективите заради различното заплащане, вицепрезицентът на КНСБ отбелязва, че „конфликти и в момента има, така, че дали ще се създадат допълнителни такива зависи от яснотата, прозрачността на критериите, които водят до формирането на работната заплата.“

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до...

3,3 милиона българи пазаруват в Интернет

81% от българите ползват Интернет всеки ден

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в...

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg