https://www.gerb.bg/bg

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на Boeing Spirit AeroSystems и един от първите податели сигнали, според които ръководството на Spirit е пренебрегнало производствените дефекти на модела Boeing 737 MAX, почина внезапно тази сутрин вследствие на бързо разпространяваща се инфекция, съобщава „Сиатъл таймс“.

45-годишният Дийн даде показания по съдебно дело, заведено срещу Spirit от акционер на компанията, и подаде жалба до Федералната авиационна администрация, в която се твърди, че има „сериозно и грубо нарушение от страна на висшия мениджмънт на качеството на производствената линия 737“ в Spirit.

Spirit уволни Дийн през април 2023 г., след което той подаде жалба до Министерството на труда на САЩ с твърдението, че отстраняването му е било отмъщение заради изразени опасения, свързани с безопасността на въздухоплаването.

Дийн беше представляван от адвокатска кантора в Южна Каролина, която представляваше и Джон Барнът – друг разобличител на нередности в Boeing. Тялото на Барнът беше открито с огнестрелна рана през март, като предполагаемо става въпрос за самоубийство. Смъртта му настъпи малко преди да даде показания по делото срещу бившия си работодател Boeing.

Дийн е машинен инженер и започва работа в Spirit през 2019 г. Той обаче е уволнен през следващата година след съкращения на работни места, свързани с пандемията, и се връща в Spirit през май 2021 г. като одитор по качеството.

През октомври 2022 г. Дийн съобщи, че е открил сериозен производствен дефект: механиците неправилно пробиват дупки в задната притискаща преграда на Boeing 737 MAX. Дийн обаче твърди, че ръководството не е направило нищо по въпроса, след като е било уведомено за проблема.

През последните месеци зачестиха техническите неизправности с редица самолети на Boeing. През януари част от фюзелажа на Boeing 737 MAX се откъсна по време на полет. Полският президент Анджей Дуда пък трябваше да използва резервна кола, след като беше открита неизправност на президентския самолет 737 при завръщане от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също трябваше да се откаже от полет с Boeing поради технически проблеми със самолета в началото на април и пътува с автомобил от Франция до Белгия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Армения задържаха 88 души при антиправителствен протест (ВИДЕО)

В понеделник сутринта арменската полиция в Ереван започна да...

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg