https://www.gerb.bg/bg

Граждански организации скастриха европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Снимка: iStock

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност. Това се казва отворено писмо от пет граждански организации до посланика на Белгия у нас Фредерик Мьорис, с копие до още 31 дипломати. Писмото е по повод срещата от 9 май в белгийската резиденция на посланиците на страните в ЕС с делегация на ДПС, водена от единия от двамата председатели на партията – Делян Пеевски. То е подписано от Антикорупционния фонд (АКФ), Българския институт за правни инициативи (БИПИ), Института за пазарна икономика (ИПИ), Българския хелзинкски комитет (БХК) и фондация „Даная“.

Обръщаме се към Вас по повод официалните съобщения на Движението за права и свободи (ДПС) за проведена на 9 май 2024 г. в резиденцията ви среща на делегация, водена от съпредседателя на движението Делян Пеевски, с вас и високопоставени представители на посолствата на няколко държави-членки на Европейския съюз (ЕС)„, обясняват гражданските организации, които изтъкват, че са дългосрочно ангажирани с проблемите на утвърждаването на принципите на правовата държава в България.

Те заявяват, че върховенството на правото и ефективността на борбата с корупцията у нас продължават да са също толкова проблемни, колкото преди двадесет години, въпреки продължаващите критики на Европейския съюз. Като най-пресни доказателства за това посочват разследването на конкретни корупционни схеми по високите етажи на правосъдието от временни парламентарни комисии, но без резултат. Гражданските организации окачествяват това като поредна илюстрация за това колко високо в съдебната, а и в другите власти, трябва да се търсят първопричините за проблемите в българското правосъдие и правоприлагане.

Именно затова проведената преди броени дни среща, организирана от Вас, между посланици на страни от Европейския съюз и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, предизвиква у нас силно безпокойство„, се изтъква в писмото. Подчертава се, че такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България, са знак на легитимация на статуквото в страната. Петте организации заявяват, че такива действия не помагат за решаването на проблема с корупцията и върховенството на правото у нас, а дори създават усещане за безнаказаност на българските политици с европейско съгласие.

Ние напълно разбираме, че за дипломатически представители е предизвикателство намирането на баланс между институционалното сътрудничество и политическата хигиена, особено в държави с хронични проблеми с борбата с корупцията като България. Срещи с политик като Делян Пеевски, санкциониран от Великобритания и САЩ за корупционни действия и превърнал се в един от символите на корупцията в България, за нас обаче са отвъд червената линия на допустимите компромиси.“, отбелязват също от АКФ, БИПИ, ИПИ, БХК и фондация „Даная“.

Освен това считат за особено важно в условията на масирана руска дезинформационна пропагандна кампания на територията на страната представителите на държавите членки на ЕС да отстояват и утвърждават в България европейските ценности. Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност, категорични са петте организации. Те също заявяват, че мнението им се споделя и от преобладаващата част от българските граждани, както се вижда от личния рейтинг на санкционираните за корупция политици.

В така създалата се ситуация, считаме за необходимо да бъде проведена среща и между представителите на посолствата на държавите членки на Европейския съюз и представители на гражданските организации, на каквато среща се ангажираме да ви поканим в най-скоро време. Оставаме с пожелания за успешна дейност в името на общото ни европейско бъдеще„, завършва писмото с основен адресат Фредерик Мьорис, разпространено до медиите от АКФ.

Копия са изпратени до:

Посланика на Австрия, Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, Посланика на Федерална република Германия в България, Н. Пр. Ирене Планк, Посланика на Гърция в България, Н. Пр. Алексиос Либеропулос, Посланика на Дания в България, Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен, Посланика на Естония в Румъния, Н. Пр. Ауне Котли, Посланика на Ирландия в България, Н. Пр. Мартина Фийни, Почетния консул на Исландия в България, г-жа Цветелина Бориславова, Посланика на Кралство Испания в България, Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, Посланика на Италия в България, Н. Пр. Джузепина Дзара, Посланика на Република Кипър, Н. Пр. Хараламбос Кафкаридес, Почетния консул на Латвия в България, г-н Александър Попов, Почетния консул на Литва в България, г-н Рачо Рибаров, Посланика на Люксембург в България, Н. Пр. Роналд Дофинг, Почетния консул на Малта в България, г-н Борислав Боянов, Посланика на Кралство Нидерландия в България, Н. Пр. Симон ван дер Бург, Посланика на Полша в България, Н.Пр. Мачей Шимански, Посланика на Португалия в България, Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва, Посланика на Румъния в България, Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску, Посланика на Словакия в България, Н. Пр. Васил Гривна, Посланика на Словения в България, Н. Пр. Наташа Бергел, Посланика на Унгария в България, Н. Пр. Миклош Борош, Посланика на Финландия в България, Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, Посланика на Франция в България, Н. Пр. Жоел Мейер, Посланика на Хърватия в България, Н. Пр. Ясна Огняновац, Посланика на Чешката република в България, Н. Пр. Мирослав Томан, Посланика на Швеция, Н. Пр. Кристина Рангнит; Посланика на Великобритания в България, Н. Пр. Роб Диксън, Почетния консул на Норвегия в България, г-жа Венцислава Янчовска, Посланика на Съединените щати в България, Н. Пр. Кенет Мертен, Посланика на Швейцария в България, Н. Пр. Раймунд Фурер.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мълния падна в двора на Софийската митрополия

Това се е случило при снощната гръмотевична буря

Доналд Тръмп ще обжалва присъдата за фалшифициране на документи

Това може да стане след като тя бъде произнесена

В Полша се появи фалшива новина за мобилизация, подозират хакерска атака

Полската агенция за печат (PAP) вероятно стана жертва на...

ЕС налага още санкции на Северна Корея заради ядрените програми

Европейският съюз наложи още санкции на Северна Корея заради продължаващите ѝ усилия...

Съдът няма да се занимава с глобата от ЦИК за ПП-ДБ

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Николай...

Делян Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил

От ДПС разпространиха отново снимката срещата на Делян Пеевски...

Осъдиха условно подкупния шеф на ТЕЛК-Габрово

Осъдиха условно председателя на ТЕЛК - Габрово за искане и получаване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Станислав Генчев е новият треньор на Левски!

Станислав Генчев е новият старши треньор на Левски. Договорът...

Николай Денков кани сърдития Борисов на публичен дебат

След свалените предизборни плакати на ПП-ДБ

Хусите мъстят за ударите на САЩ с атака по американски самолетоносач

Йеменските хуси извършиха ракетна атака срещу американския самолетоносач "Айзенхауер"...

Очаква се лек спад на безработицата през 2024 година в световен мащаб

Световният процент на безработица се очаква да намалее леко...

Полицейска акция в циганския квартал „Факултета“ в София, откриха нерегламентирана игрална зала (СНИМКИ/ВИДЕО)

Към момента в квартала се проверяват редица адреси, лица и обекти, за които полицията има информация, че се занимава с купуването на гласове

Тръмп взима Илон Мъск за политически съветник при победа на изборите?

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп обмисля да назначи...

„Боташ“ и „Газпром“ договарят концепция за ценообразуване

Турция и Русия работят активно за създаване на търговска платформа за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg