https://www.gerb.bg/bg

Стачка на френските авиодиспечери приземи полети в Европа

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Закъснения и отмяна на полети може да засегнат части от Европа в четвъртък, след като властите не успяха да постигнат споразумение с някои френски служители от контрола на въздушното движение за предотвратяване на стачка, обявена по-рано, предава „Ройтерс“.

Френската служба за гражданска авиация DGAC заяви в сряда, че е поискала от авиокомпаниите да отменят 75% от полетите в четвъртък на парижкото летище Орли, 55% от полетите на парижкото летище Шарл дьо Гол и 65% от полетите в Марсилия.

Стачките на ръководителите на полети във Франция често засягат пътуванията в Европа, ограничавайки полетите не само до Франция, но и през въздушното пространство на страната.

Ryanair предупреди, че ще трябва да отмени повече от 300 полета, включително от Великобритания до Испания или Италия, в резултат на стачките в четвъртък, подновявайки натиска върху служители на Европейския съюз да окажат по-голям натиск върху Франция, за да ограничат влиянието на стачните действия.

„Френските ръководители на полети имат право да стачкуват, това е тяхно право, но ние трябва да отменяме полети за Франция, а не полети от Ирландия до Италия или полети от Германия до Испания или Скандинавия до Португалия“, каза изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О“Лиъри в изявление в сряда.

Отмяната дойде дори след като SNCTA, най-големият синдикат на ръководителите на полети във Франция, заяви, че се отказва от стачката на 25 април, след като постигна споразумение с ръководството относно условията на труд.

Сделката беше сключена твърде късно, за да се избегнат смущения в трафика, а преговорите с други синдикати все още не са приключили, каза DGAC.

„Въпреки че отмяната на известието за стачка може да донесе известно облекчение на някои пътници, неговият характер в последния момент означава, че все още ще има значителни прекъсвания на полетите във Франция и части от Европа“, каза Урания Георгуцаку, ръководител на индустриалната група Airlines за Европа. (A4E), в сряда.

A4E каза, че 16 000 полета са били отменени и 85 000 забавени поради стачки на ръководители на полети в Европа миналата година.

Представители на авиокомпаниите също изразиха загриженост, че стачките на ръководителите на полети могат да застрашат Олимпиадата в Париж, освен ако не бъдат постигнати адекватни споразумения предварително.

Тъй като повече от един милион пътници се очаква да влизат и излизат от Париж по време на игрите, евентуални стачки могат да причинят още по-големи смущения.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Международно издирван чешки гражданин е заловен в София

Чешки гражданин е задържан при спецакция в София. Мъжът...

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетна в Кърджали

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетно момиче в Кърджали. Това съобщиха...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Лек ръст бележи строителството през март

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март 2024...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Политолози виждат шанс за Солидарна България

Кънчо Стойчев не вижда шанс за промяна

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg