https://www.gerb.bg/bg

Рекорден спад със 79% в износа на ток от страната отчита ЕСО от началото на 2024 г.

Снимка: iStock

Рекорден спад в износа на ток с близо 79% за първите четири месеца на годината отчита Електроенергийният системен оператор (ЕСО) за първите четири месеца на годината, съобщи БНТ. Същевременно е регистрирано и намаление в производството и вътрешното потребление на електроенергия.

Една от причините за рекордния спад в износа е по-евтиното електричество в съседните държави, които не са Европейския съюз и не плащат квоти за въглеродните емисии при производството на електроенергия.

България вместо да изнася електроенергия, както правеше до момента, изнася български лигнитни въглища за Сърбия, след което в сръбските електроцентрали се произвежда сръбска електроенергия с българските лигнитни въглища и след което тази произведена електроенергия се внася в България„, коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

Спадът в производството на електричество се дължи както намаления износ, така и на свитото потребление. Според АИКБ у нас през първите 4 месеца на годината са консумирани с 4,5% по-малко количества електроенергия, а причините свързани с климата и с икономически фактори.

Средно с около 7 градуса са били по-високи температурите в сравнение с последните 5 години, което предполага по-малко потребление на ел. енергия и от битовите потребители, и от небитовите потребители„, посочи Добрин Иванов.

Освен това много предприятия, ползващи значително количество електроенергия, през последните години са изградили собствени енергоизточници, което пък намалява потреблението на енергия от националната мрежа.

Според енергийното министерство свитото производство на ток от въглища у нас се компенсира от фотоволтаичните централи. „Основният въпрос, който разглеждаме в момента, е свръхпроизводството на фотоволтаични мощности, които последните години станаха изключително модерни поради атрактивните си цени и бързото си изграждане“, заяви Георги Самандов, заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет. Евтината зелена енергия натискала цените на тока на свободния пазар надолу и дори се конкурирала с ядрената енергия. „От фотоволтаичните централи цената излиза около 45 евро на мегаватчас, която е съвсем леко по-висока от тази на АЕЦ „Козлодуй“ и значително по-ниска от тази на термичните централи. На енергийната борса се достигат дори отрицателни цени. Тоест всеки един консуматор ще получава пари затова че консумира енергия„, обясни Самандов.

Към момента делът на зелена енергия в производството на електричество у нас е близо 55% – 44% от ВЕИ и 11% от ВЕЦ.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент (ОБНОВЕНА)

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg