Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата отново търси кой е фалшифицирал подписа на бившия правосъден министър Христо Иванов

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поднови разследването срещу неизвестен извършител, фалшифицирал подписа на бившия правосъден министър Христо Иванов, съобщиха от Софийска градска прокуратура (СГП).

Досъдебното производство е образувано на 15 септември 2015 г. с постановление на прокурор от СГП за съставяне на неистински официални документи.

На 29 декември 2014 г. и на 11 март 2015 г. били съставени фалшиви документи – Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. за прекратяване на служебно правоотношение с лицето Х.В.А., поради преминаване на държавна служба в друга администрация, и Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. за прекратяване на служебно правоотношение, без предизвестие в срока на изпитване, с лицето П.Й.Ц. Двете заповеди са разписани от името на министъра на правосъдието.

По време на разследването е била изготвена комплексна експертиза. Според нея подписът в графа „министър“ на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието не са били на тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, са на съответните служители в Министерството на правосъдието. Печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието, е автентичен, съгласно изготвената експертиза.

Независимо че подписите под тези заповеди не са били на правосъдния министър, служебните правомощия на двамата са прекратени с всички правни последици от фалшивите документи.

С постановление от 03 август 2017 г. на прокурор от СГП, наказателното производство е било спряно заради неразкриване на престъпление.

След това са установени нови факти и обстоятелства, заради които с постановление от 28 април 2020 г. на наблюдаващия прокурор е възстановено разследването. Целта е да се извършат допълнителни разследвания.

Сред новите факти са установяване и подробни разпити на нови свидетели. Някои от тях са длъжностни лица през инкриминирания период – заместник-министри, началник-кабинет и други.

Предстои изясняване на всички факти и обстоятелства за подготовката, движението, съгласуването и подписването на двете фалшиви заповеди – Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01482/29.12.2014 г., за които е установено с експертиза, че са неистински.

Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване. Целта е да се установи кой е разписал документите вместо правосъдния министър.

Преди дни самият Христо Иванов заяви, че прокуратурата 5 години проверява неговия подпис, от който няма щета.

През 2017 г. стана ясно, че прокуратурата разследва кой е фалшифицирал подписа на бившия правосъден министър.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

Полицията в Санкт Петербург ликвидира мъж, заплашил със самоубийство

В руския Санкт Петербург при престрелка е бил убит...

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img