Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Прогноза: Срутване на ГЕРБ едва ли, но почти гарантиран спад

Нарастващите скандали и разкрития са в ущърб на партията на Бойко Борисов, но едва ли ще доведат до срутване на ГЕРБ. Случващото се в последните дни почти гарантират обаче спад на подкрепата. Това прогнозират от аналитичната мрежа SOPHIA.

Анализаторите констатират масово харесване на голяма част от служебното правителство, а декларираният от САЩ списък на българи в контекста на закона „Магнитски“ е продължение на изказаната вече осъдителна (анти-ГЕРБ) позиция от американските сенатори, лидери на Републиканската и Демократическата партия.

Взети заедно, тези фактори едва ли ще доведат до срутване на ГЕРБ – партията на Бойко Борисов запазва средносрочните си перспективи, но не разполага с краткосрочни. Анализаторите не изключват и по-значим срив на ГЕРБ, но към момента все още няма отчетливи индикации за това, тъй като основните играчи на високо и средно ниво показват засега лоялност към Борисов.

Вероятно е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ да води пред ГЕРБ обаче в резултатите от предстоящите предсрочни избори.

Какво ще се случи с БСП според анализаторите: В полза на БСП е успокояването от пандемията, но против нарастването на подкрепата за соцпартията работят противоречията вътре в нея и конфликтите при изготвянето на листите. Роля ще играе и появилата се конкуренция – партията около Жан Виденов. На този етап не може да се прогнозира с точност какви резултати ще отчете левицата, макар и гръмко обявена като широка лява коалиция.

Новото обединение на патриотите ще влезе ли в парламента и ще бъдат ли издухани от ветровете срещу ГЕРБ?

Въпреки интересната маневра на Каракачанов с оттеглянето на действащите лидери на 3-те партии от новообявения формат на коалицията, в оставащите 40 дни до изборите ВМРО ще бъде подложена на същите ветрове, които духат и срещу ГЕРБ. Самите теми на обществения дебат не са изгодни за ВМРО. Това застрашава формацията да остане пак под ръба или едва-едва да го прескочи. Резултатът й зависи от нивото на участие на изборите, т.е. взависимост колко висока е парламентарната бариера и активността във вота.

Христо Иванов и „Демократична България“ не само е запазил централното си място в обществения дебат, но успя да се открои и в предишния кратък парламент, както и след него със спокойния си тон и отмерени оценки. В полза на ДБ и на фона на наложените американски санкции е възстановения дневен ред – важността на съдебната реформа. Вероятно коалицията „Демократична България“ ще увеличи електоралното си постижение в следващия парламент.

Анализът не предвижда увеличение на подкрепата за партията на Васил Божков, който бе ударен челно от американските санкции.

След изборите на 11 юли:

Изглежда повече от очевидно, че този път Слави Трифонов няма да може да откаже съставяне на кабинет. Той едва ли ще е коалиционен и по-скоро няма да е в резултат на преговори, а на практика ще е нещо като протестна коалиция, по модела на служебното правителство на Радев. Това би означавало няколко неща:

  • Формално ще имаме правителство на малцинството; реално то ще е подкрепено и от протестърските партии, и от БСП, а може би и от ДПС; не е изключено дори от ГЕРБ. В този кабинет по мажоритарен начин (и без преговори!) ще бъдат представени фигури, близки до Демократична България, БСП и всички т. нар. „протестъри“;
  • Много вероятно е в него да запазят местата си голяма част от сегашните служебни министри;
  • Т.е. в българския парламент ще се образува плаващо законодателно мнозинство;
  • Фигурата на министър-председателя може да не е много силна – така, както е в момента, и ще наблюдаваме силни, спорни и активни фигури министри, а не толкова силен и доминиращ с публичното си присъствие премиер, както бяхме свикнали досега.

В аналитична мрежа SOPHIA влизат: Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Тончо Краевски и Радослав Илиев, Мира Баджева, Владимир Йончев, Явор Дачков.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img