https://www.gerb.bg/bg

Полицаи влязоха в Колумбийския университет

Снимка: EPA/STEPHANI SPINDEL

Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в Ню Йорк, която бе окупирана от демонстрантите в подкрепа на палестинците.

Няколко стотин полицаи влязоха в Хамилтън хол, като използваха платформа, за да проникнат през прозорците при барикадирани врати.

Американските медии съобщиха, че полицията е арестувала около 50 демонстранти. Те са били изведени от сградата с вързани ръце и качени в автобуси.

Ръководството на университета поиска помощ от полицията, след като „Хамилтън Хол“ беше превзет от протестиращи в подкрепа на палестинците и срещу израелските действия в ивицата Газа. В писмото, което университетът е изпратил до правоохранителните органи, се казва, че сградата е под контрола на протестиращи, след като група студенти са влезли в нея. Един от протестиращите е отворил вратите и е пуснал свои съмишленици. Според полицията протестиращите са се барикадирали в сградата и са счупили охранителните камери.

Ръководителя на Колумбийския университет Немат Шафик заяви, че тези действия са „ръводени от хора, които не са свързани с университета„. По думите му, демонстрантите незаконно остават в сградата и вандалстват в нея.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс също говори за това, че в протестите участват не само студенти от Колумбийския университет. Според него превземането на Хамилтън Хол е организирано от „външни агитатори„. На пресконференция той даде и примери.

Един от организаторите на протестите палестинеца Махмуд Халил, който учи в Колумбийския университет, отрече пред Reuters в акцията да са участвали външни лица.

Самата полиция също е активна в Twitter, където бе публикуван видеоклип, на който се вижда как полицаи свалят палестинското знаме, което демонстрантите бяха издигнали преди това на покрива на сградата и поставят отново американското.

Полицията ще остане в кампуса до края на семестъра. Това ще се случи след изрично искане отправено от ръководството на университета.

На територията на кампуса вече две седмици е разпънат палатков лагер, в който живеят протестиращи в подкрепа на палестинците студенти. На 18 април, ден след като директорът на университета даде показания пред Конгреса за проблема с антисемитизма в университета, броят на протестиращите в лагера рязко нарасна. Именно тогава ръководството на университета поиска намеса на полицията и повече от 100 демонстранти бяха арестувани.

Демонстрации има и в много други американски университети, включително в Тексас, Калифорния, Джорджия, Северна Каролина и др. В кампусите на тези учебни заведения полицията арестува повече от 1000 участници в протестите.

Междувременно някои американски еврейски студенти вече се оплакват, че критиката към действията на Израел в Газа често се превръща в антисемитизъм и те самите не се чувстват сигурни на територията на университетите. Равин от Колумбийския университет вече посъветва еврейските студенти временно да избягват кампуса.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Леко поскъпват храни, плодове и зеленчуци

Поевтиняват лук, ягоди, мляко и боб, захар и олио

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Италианската полиция разкри измамна схема с данъчни кредити

Италианската полиция разкри измама за милиарди евро за получаване...

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg