https://www.gerb.bg/bg

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин, снимка: (архив) БГНЕС

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР, известен със защитата си на непопулярни мнения. Преди време Националното радио спря предварително записано от него интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова. Волгин реши да се включи в политиката и ще бъде втори в листата на партия „Възраждане“ за евроизборите.

– Господин Волгин, какъв е мотивът ви да сте кандидат на „Възраждане“ за евроизборите?

– Основната причина, поради която приех предложението на „Възраждане“, е, че искам България отново да стане независима държава. Благодарение на лакейското поведение на управляващите и в момента евроатлантически партии – ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС – нашата държава беше превърната в най-безмозъчния сателит на Демократическата партия в САЩ. Час по-скоро трябва да престанем да се държим като лакеи. Победата на извънредните парламентарни и на евроизборите ще бъде първата решителна стъпка в отвоюването на българската независимост.

– Като известен журналист не трябва ли да сте еднакво отдалечен от всякакви политически пристрастия и партии?

– Няма „еднакво отдалечени“ и „безпристрастни“ журналисти. Всички ние имаме своите симпатии и пристрастия. Но основният проблем не е в това. Основният проблем в българската медийна действителност е, че мнозинството от журналистите, говоря основно за тези в националните телевизии, имат едни и същи пристрастия – евроатлантически, русофобски и антибългарски. Журналистиката трябва да бъде пристрастна, а не интелектуално скопена. Само че нека пристрастията бъдат различни, разнообразни, а не да са както сега – еднотипни и наложени отвън.

– Защо избрахте партия „Възраждане“?

– Защото е партията, която се опълчва срещу статуквото – както българското, така и европейското. Съвсем неслучайно на конференцията на Европейската народна партия миналия месец Урсула фон дер Лайен определи „Възраждане“ като „заплаха“. Всъщност шефката на ЕК е напълно права да се страхува от „Възраждане“. Тази формация е заплаха срещу това, в което се е превърнал ЕС. Вместо да бъде съюз на свободни държави, ЕС днес представлява ужасяващ бюрократичен механизъм, чиято основна цел е да смазва всички, които мислят различно и се осмеляват да имат собствено мнение. Нека ви дам конкретен пример. Съвсем наскоро Европарламентът и Съветът на ЕС приеха т.нар. Европейски законодателен акт за свободата на медиите. В него уж става дума за защита на медийния плурализъм, но всъщност основната му цел е да заглуши всеки глас, който се противопостова на официално наложения разказ. Предвижда се създаването на един медиен борд, нещо като общоевропейски СЕМ, който ще преценява дали някоя медиа в държава, членка на ЕС, не разпространява дезинформация. А нали знаете какво разбират под „дезинформация“ еврошефовете? Те определят така всяка новина или всеки коментар, които критикуват статуквото. Така че е напълно възможно в най-скоро време в ЕС да се стигне до забрана на медии. Което няма да е прецедент. Тази тоталитарна практика, а именно забраната на неудобните медии, вече беше възродена със спирането на излъчването на руските новинарски канали. Така че няма как да очакваме този ЕС да защитава свободата на словото, колкото и закона с хубави имена да приеме.

– Оттук нататък политиката ли е вашето бъдеще?

– Както гласи едно много точно наблюдение, „ти може и да не се занимаваш с политика, обаче политиката винаги се занимава с теб“. Ето защо е по-добре, вместо да бъдем пасивни обекти на неизбежни политически действия, да вземем нещата с свои ръце. Вярвам, че имаме силата да използваме инструментите на политика за доброто на повечето граждани, а не, както става досега, единствено за благоденствието на елитите.

– Какво ви каза ръководството на БНР, когато обявихте намеренията си? Какъв е статусът ви БНР в момента?

-Тези членове на ръководството, които подкрепят битката ми в защита на свободата на словото, ме поздравиха. Другите, които искат БНР да заприлича на БНТ, „Нова“ и Би Ти Ви, т.е. да е пропаганден рупор на управляващите, просто си замълчаха. В момента съм в отпуск.

– Вашето предаване „Политически НЕкоректно“ доста поляризира мненията и нееднократно са искали отстраняването ви от ефира на „Хоризонт“. Не е ли това една от причините да участвате в евроизборите?

– Такива искания има от 1998 г., когато започнах да водя по БНР първото си авторско предаване „Без контрол“. Когато си различен, когато излизаш от клишетата, винаги ще се намерят хора, които ще призовават за твоето уволнение. Различността плаши страхливите и дразни онези, които са свикнали на повтарят опорните точки на властта. Такива хора не могат да си представят, че някой би се осмелил да мисли със собствената си глава, а не да използва мисловните полуфабрикати, приготвяни от управляващите. Нямам никакво намерение да се крия в Европейския парламент от агресивната посредственост, която ме напада.

– Свободата на словото ви е тема. Смятате ли, че вие самият като водещ сте давали думата на всички страни по дадена тема?

– По този повод имам чудесна история от едно от последните издания на „Политически НЕкоректно“. Реших да посветя едно предаване на двайсетата годишнина от влизането на България в НАТО. Знаете, че имаше доста предавания, посветени на тази годишнина, по националните медии. Те всички изглеждаха така, все едно ги е произвел някой пиар служител в централата на НАТО. Канеха се един, или по-добре двама евроатлантици, които дълго и напоително обясняваха какво невероятно щастие е сполетяло България, поради факта, че е станала член на Северноатлантическия пакт. Аз реших да поканя един събеседник, който смята, че да сме в НАТО е страхотно, както и друг, който е на противоположното мнение. И вижте колко интересно се развиха нещата. Поканихме Костадин Костадинов, защото депутатите от „Възраждане“ тъкмо бяха внесли в НС законопроект, който предвижда излизане на България от НАТО. Трудността дойде, когато трябваше да осигурим присъствието в ефир на някой натоввски фен. Заедно с колегите от екипа на „Политически НЕкоректно“ прозвънихме на десетина евроатлантици. Повечето от тях нито отговориха на позвъняванията, нито на текстовите ни съобщения. А тези, които благоволиха да ни отговорят, отказаха участие. Чест прави на Георги Харизанов, че се съгласи да участва и да защити членството ни в НАТО в спор с Костадин Костадинов. Ето така направихме едно класическо плуралистично предаване. Давам този пример, защото той ясно показва, че почти всички български евроатлантици са много смели, когато са самички в някое студио или когато се изказват от парламентарната трибуна. Обаче бягат като мишки, когато трябва да защитят позицията си в спор с друг.

– Каква ще бъде вашата мисия, ако станете евродепутат?

– Мисията на всеки представител на България в европейските институции е една – да защитава националните интереси. Никакви евроатлантически ценности и никакви ценности на отделните политически семейства не могат да бъдат над това. За жалост, като гледаме как гласуват повечето настоящи български евродепутати, виждаме, че те просто изпълняват нарежданията, спускани от шефовете на ЕНП (десните), на ПАСД (левите), на „Обнови Европа“ (либералите). Убеден съм, че депутатите от „Възраждане“ в новия Европейския парламент ще имаме съвсем различно поведение. Ще работим не просто за възраждането на България, а за възраждането на Европа. Защото искаме Европа да бъде основен фактор на геополитическата шахматна дъска, а не послушен американски пудел.

– Как ще определите ситуацията в Европейския съюз в момента? И каква е позицията на България в ЕС?

– В момента ЕС прилича на сграда, която някога е била модерна и красива, но днес е запусната, занемарена и оставена на произвола на съдбата. Що се касае до ЕС, той е оставен на произвола на Вашингтон. Ръководителите на този съюз, разните там урсули, борели и мишели, са всичко друго, но не и автентични лидери. Това са хора без никакви собствени идеи, хора, които са програмирани да изпълняват указанията, идващи от шефовете на американската Демократическа партия. Неслучайно така наречените „евролидери“ толкова се страхуват от възможността Доналд Тръмп отново да стане президент. А що се отнася до позицията на България в ЕС, по тази тема даже е неудобно да се говори. Тя е в ролята на лакея, който носи кафетата на началниците.

– Какво се случва със света, г-н Волгин, имайки предвид колко военни конфликти тлеят в момента?

– На фона на военните действия в Украйна и в Близкия изток, на фона на множеството други конфликти все пак има и нещо положително и то е свързано с края на едноизмерния свят. Доскоро се смяташе, че след приключването на Студената война в света има един-единствен хегемон, който при това ще командва вечно – САЩ. Това вече не е така. Държави като Китай и Русия, както и редица други, ясно показват, че времето на американската хегемония приключи. И това е здравословен процес. Господството на една държава в световен мащаб не води до нещо добро.

– Какви са прогнозите ви за парламентарните избори, които съвпадат с европейските?

– Абсурдите, на които сме свидетели през последните дни, свързани с дейността на служебния кабинет, на това кой носи отговорност за неговите действия и за назначаването и освобождаването на министри, са пряк резултат от глупавите промени в Конституцията, извършени в края на миналата година. Ето защо не бива да забравяме кои са техните автори. ПП и ДБ бяха основните вдъхновители на въпросните промени, а тяхното реализиране стана с любезната подкрепа на ГЕРБ и на ДПС. Днес тези бащи се отричат от рожбата си, в някаква тотална амнезия са изпаднали по този въпрос. Надявам се, че българските избиратели ще имат това предвид, когато отиват да гласуват. Вярвам, че ще имат предвид и факта, че ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ са основните партии на войната у нас. Ето защо очаквам както на парламентарните, така и на евроизборите повечето българи да гласуват не за партиите на войната.

Източник: filternews.bg

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

САЩ готви нови мита за електрическите превозни средства от Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да наложи...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията е претърсила парламентарния офис на виден политик от...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

Грузинските управляващи решени тази седмица да приемат закона за чуждестранните агенти

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара...

Калин Стоянов: Няма да толерира политическо заиграване с МВР

Няма да толерирам никакво политическо заиграване с МВР, закани се силовият министър

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg