https://www.gerb.bg/bg

Нотариуса бил Доверено лице в МВР и ГДБОП знае това от 2022 г.

Името на Мартин Божанов – Нотариуса, се появи в разследването на „Антикорупционния фонд“ (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков.

През 2022 г. ГДБОП е установила имената на магистрати, полицаи и адвокати, свързани с дейността на Мартин Божанов – Нотариуса. Детайлна справка за събраните данни е била предоставена на СГП, като впоследствие е образувано разследване.

Това съобщават от Антикорупционния фонд (АКФ), публикувайки справката на ГДБОП „с цел осветяване на действията и бездействията на замесените институции„.

Досега единствено известно е, че е предстоялопривличането на Нотариуса като обвиняем, осуетено от убийството му през януари 2024 г.

Как започва преписката по Нотариуса?

Работата на ГДБОП започва след срещи на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Събраната информация е изпратена на СГП през 2022 г. и е послужила за образуването на 27 април 2023 г. на досъдебно производство 24022/22 г. на СГП, 188/23 г. на СО – СГП. Именно по него, според ръководителите на СГП, Божанов трябвало да бъде привлечен като обвиняем „до дни“, но разстрелът му осуетил това процесуално действие. От убийството на Божанов насам на обществото не се предоставя никаква информация за разследването.

Какво е било известно към 2022 година?

От справката става ясно, че от поне две години на разположение на институциите са били множество данни за връзки на групата на Нотариуса с конкретни магистрати и служители на различни структури на МВР, които са му правили различни услуги.

Споменати с имена са много длъжностни лица от съдебната система и МВР, към нито едно от които не е известно да са предприети някакви институционални действия.

От публикуваното от АКФ разследване на ГДБОП става ясно, че службите всъщност са били наясно още с:

– Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, регистриран като Доверено лице към 3-то РПУ в София. Това не му дава защита от наказателно преследване, но му осигурява връзки и доверени линии в системата.

– Мартин Божанов с години е осъществявал имотни измами, за което е разполагал с мрежа от доверени лица, с които са шиканирали успешно съдебните дела – и с пари, и с налични компромати. Както АКФ пишат – къде са тези компромати и до този момент не е известно.

– Службите са знаели за съществуването на SS клуб, както и на други имоти в близост до съдебната палата в София, използвани от Мартин Божанов, както и от адвокатите Велимир Атанасов и Чанков. Клубът обаче бе претърсен едва след убийството на Нотариуса.

– Службите са били наясно с близките „семейни“ отношения с бившия полицай Емил Писков и съпругата му съдия Маргарита Немска.

– Службите са засекли близко, дори доверително, сътрудничество с Любена Петрова, съпруга на намиращия се и в момента в неизвестност Петьо Петров – Петьо Еврото, което предполага съвместна „работа“ на двете групи – семейства – това на Мартин Божанов и това на Еврото.

– От протокола от разследването, проведено от ГДБОП, става ясно близкото сътрудничество с магистрати и служители в системата на МВР. Въпреки че АКФ грижливо е зачеркнало личните данни, а служителите присъстват само с инициалите си, от тях могат да бъдат различени имената на Иван Гешев, Невена Зартова и др.

– Още в този протолок от разследването се установява, че Мартин Божанов е сменил ЕГН-то си с целта да заличи криминални регистрации, включително и свой престой в затвора в Бобов дол

Какво и как е направено за проверката на всички тези данни с методите на наказателното разследване не е известно. Трябва да се направи уговорката, че се касае за първоначална информация, която към 2022 г. е събрана в ГДБОП. Тя е от естество единствено да послужи за образуване на наказателно производство, където всичко това трябва да бъде доказано със средствата на наказателния процес, за да може да бъде използвано за нечие обвинение и осъждане. На изложеното от всякакви оперативни служби винаги трябва да се гледа с необходимата доза критичност.

Защо АКФ публикува „следствена тайна“?

Какво е свършено в хода на това разследване и защо е останало е неизвестно не бе изяснено и от създадената след убийството на Нотариуса временна парламентарна комисия. Магистрати се явяваха, за да отричат връзки с Божанов и хората около него, а ръководствата на прокуратурата и МВР си спестиха предоставянето на каквато и да е конкретна информация. А с приключването на парламента приключва и работата на извънредната комисия.

На 16 април депутатите от сформираната парламентарна комисия за изясняване на фактите около предполагаемата схема за контрабанда изслушаха председателя на ДАНС Пламен Тончев. По време на изслушването Тончев сподели много обстоятелства от оперативната разработка на ДАНС, послужила за започване на наказателното производство от Комисията за противодействие на корупцията (КПК), което е ръководено от СГП. Включително: с имена на висши служители на МВР с установена според ДАНС съпричастност към контрабандния канал; с име на политик, който „се познавал“ с предполагаемите контрабандисти; с твърдението, че предполагаемите контрабандисти имали влияние в съдебната система, но без конкретни имена на магистрати. В този случай се оказа, че т.нар. „следствена тайна“ няма никаква стойност.

Това се случи в пълен контраст със заседанията на другата парламентарна комисия за групата на Мартин Божанов – Нотариуса, изтъкват от АКФ. В нея институциите, натоварени с разследването или събирането на оперативна информация, много ревностно трябваше да опазват „следствената тайна“ и не можеха да кажат почти нищо на депутатите и обществото. Според АКФ по тези два случая ръководителите на прокуратурата, ДАНС и МВР за пореден път демонстрираха нагледно как боравят със закона изцяло в зависимост от конюнктурни съображения и стига да пожелаят, нямат никакви задръжки да разкриват следствени или оперативни данни.

За разлика от държавните органи Антикорупционният фонд не е адресат на законовото задължение за опазване на тайната на разследването. Освен това смятаме, че публичността е единственият път към граждански натиск, а той – към евентуално оздравяване на институциите предвид вплелите се в тях мрежи за влияние„, коментира Николай Стайков от екипа на АКФ.

Това е и причината за публикацията на справката за събраната оперативна информация от ГДБОП за групата на Нотариуса. Документът е с обем 28 страници, като АКФ го прави обществено достояние във вид, който да не позволи разкриване на източника. Оставят се само имената на замесените лица, които вече са публично известни в контекста, в който са споменати в справката.

Според Стайков е безспорно, че доказателствената стойност на публикувания материал на ГДБОП е аналогична с тази на изнесените от ДАНС данни пред парламента – следователно към двете трябва да се подхожда по идентичен начин.

АКФ очакват да разберат какво компетентните разследващи органи са предприели по проверката, доказването и надграждането на оперативната информация по казуса „Нотариуса“, която е била известна към 2022 година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

Израелски удар уби командир на „Хизбула“ в Ливан

"Хизбула" обяви, че един от нейните командири е бил...

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

Вече 58 са жертвите на внезапни наводнения и свлачища в Индонезия

Спасителните операции продължават и днес в индонезийската провинция Западна...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1...

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

220 хиляди лв. дава държавата за обезщетения за забавени дела

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 220...

Калин Стоянов: Няма да толерира политическо заиграване с МВР

Няма да толерирам никакво политическо заиграване с МВР, закани се силовият министър

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Военноморската стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg