https://www.gerb.bg/bg

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението „Друга Украйна“, бивш лидер на забранената в Украйна партия „Опозиционна платформа – За живот“ Виктор Медведчук

Ръководителят на движението „Друга Украйна“, бивш лидер на забранената в Украйна партия „Опозиционна платформа – За живот“ Виктор Медведчук в специално интервю за ТАСС назова имената на организаторите и виновниците за трагедията в Одеса на 2 май 2014 г.

Според политика, всички те ще понесат неминуемо наказание.

Медведчук обърна внимание на факта, че изгарянето на хора в Дома на профсъюзите в Одеса е планиран акт на сплашване, разработен от киевския режим, ръководен от действащия тогава президент на Украйна Олександър Турчинов.

Под председателството на Турчинов 10 дни преди трагедията се проведе съвещание за подготовка на операцията по масово убийство в Одеса на противници на преврата. На дискусията присъства бившият шеф на МВР Арсен Аваков, шефът на СБУ Валентин Наливайченко и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий. За консултации по операцията участва и ръководителят на Днепропетровската областна държавна администрация Игор Коломойски„, каза той.

В съответствие с техните планове първоначално датата на операцията беше определена за 2 май, деня на футболния мач, което обясняваше присъствието на голям брой членове на фен групи и 500 радикали от Десен сектор (организация, забранена в Русия). Според Медведчук транспорта на изпълнителите до обекта е осигурена от Аваков, Парубий, Коломойски и неговия помощник Игор Палица, който ръководи акцията на място и е назначен за губернатор на Одеска област на 6 май 2014 г. след успешноизпълнение„.

Всички те трябва да носят тежкаха отговорност за злодеянията на тези фашистки изроди„, подчертава Медведчук. Той отбелязва, че тези престъпници са били контролирани от външни сили, които все още управляват Украйна и не позволяват на украинския конфликт да изчезне, защото имат личен интерес от това„.

Фактът, че в продължение на 10 години това ужасно, жестоко престъпление и само официалният брой на изгорените живи – 48 души, не интересуваше западната „демокрация“, предполага, че идеолозите, клиентите и извършителите са нацистите, които могат да бъдат само наречени брутални фашисти„, заключава Медведчук.

На 2 май 2024 година най-малко 48 души бяха убити в Одеса в резултат на бунт и пожар в Дома на синдикатите. Ранени са над 200 души.

Години след това властите не успяха да посочат на обществеността отговорните и да ги изправят пред правосъдието.

Версиите за случилото се са различни: някои обвиняват украинските националисти и радикали за трагедията, а други – активистите на антимайдан, контролирани от Русия.

Според трети, броят на загиналите е много по-голям от официално оповестения.

Депутатът от областния съвет Вадим Савенко заяви тогава, че загиналите в дома на профсъюзите, запален от радикалите от „Десен сектор“ на 2 май, са 116 души.

Не трябва да се употребяват думите изгорели или задушени, тъй като аутопсии не се извършват, за да се прикрият раните от куршуми в главите на жертвите, изтъкна още Савенко. Той съобщава, че повечето жертви са имали изгаряния по главата и предмишниците, като според него те нарочно са горени, за да не могат да бъдат разпознавани труповете.

Тази информация е от активисти на Антимайдана – хора, които са били в деня на трагедията в Дома на профсъюзите.

Савенко е категоричен, че броят на жертвите нарочно се манипулира, тъй като Киев иска намали размера на трагедията, за да се прикрие пред международната общност фактът, че в Одеса е осъществена наказателна операция срещу проруско настроените граждани.

Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин тогава сравни събитията в Одеса с нацистките изстъпления от Втората световна война.

Чуркин призова Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на всякакъв вид насилие, включително и използването на военна сила в Източна Украйна.

Медведчук е известен с прякора си Кума на Путин, заради дългогодишното си приятелство с руския президент.

Украинските власти задържаха бизнесменът и политик Виктор Медведчук на 12 април 2022 г. при опит да избяга преоблечен с униформа на украинската армия. Той е обвинен в държавна измяна и нарушаване на правилата за водене на война, за което го грози доживотна присъда. Партията му беше освен това забранена и разпусната, като прокарваща руските интереси в Украйна.

Украинските власти го включиха в размяна на военнопленници, а Виктор Медведчук замина за Москва срещу 160 украинци. Самата размяна предизвика голям брой негативни коментари в руското обществено пространство, тъй като не беше равностойна между страните. Тогава Украйна си върна 215 пленници, включително и други от защитниците на „Азовстал“, както и няколко чуждестранни наемници, които се биеха на страна на Украйна.

Преди това официално от Кремъл беше отречено да се водят каквито и да е било преговори за размяна на Виктор Медведчук, но от тогава той живее в Руската федерация и се появява информация за бизнес делата му.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg