Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Коя партия печели от скандала от САЩ?

Две основни послания отправя САЩ – едното към съдебната власт, че не може хора, към които има съмнения, да бъдат играчи на политическата сцена, а ние виждаме, че има такива, второто послание през Делян Пеевски е към прокуратурата – че има голям списък и проверките трябва да важат към всички. Това коментира пред бТВ политологът проф. Антоанета Христова.

Нейното мнение – „ЕС е много бавен в реакциите си по скандала със САЩ, но американската позиция е активна и се намесва в периода на предизборната кампания в България, наблюдават се сериозни явления, които са в контрапункт на борбата с корупцията. А това в САЩ са принципи, които са контролирани и прилагани„.

Политологът Иван Киряков анализира, че такива разследвания прокуратурата е водила, „но обикновено се стига до прекратяване на производство заради липса на доказателства, към нея не можем да имаме никакви очаквания, защото прокуратурата от години се влияе и ориентира по политическите играчи и ситуацията„.

До края на изборния ден няма да очакваме никаква реакция или вяла, която няма да доведе до реакция, категоричен е той.

Относно това САЩ да има стратегически интерес в региона – Това е геополитически интерес заради сблъсъка с Русия на глобално ниво. За тях е важно политическите сили да бъдат на тяхна страна – това е натискът, категоричен е Киряков.

Христова добави, че е ясно, че се атакува прокуратурата и съдебната власт. Ако не разберем това послание, ние продължаваме да си притегляме акцента там, където ни е удобно. Ако има кой да чуе – мислете за последствията, които ще има през призмата на корупцията върху политиката, обясни тя.

Има доказателства – голяма част се знаят – през американското правителство и посолство в България, уточни Киряков.

Тези неща не са имали ефект върху резултатите от изборите досега, категоричен е той.

Ако са казали А, да кажат и Б, поиска Антоанета Христова и настоя да кажат кои са тези хора и има ли корумпирани. Имаше снимков материал, на който се видя кой влиза в офиса на Васил Божков… Всички подозрения попадат върху Бойко Борисов, който не е имал никаква връзка, освен чрез даването на една пура, коментира още политологът Георги Киряков.

На коя партия и резултата й ще повлияе скандалът от САЩ: Антоанета Христова смята, че резултатът на партията на Васил Божков – „Българско лято“ ще расте, защото в тази посока вървяха очакванията предвид добрата организация на предизборната кампания. Може обаче да има негативен ефект върху „Българско лято“, но истинските избиратели не се влияят от тези неща, е мнението на политолога.

Силната подкрепа на ДПС ще дойде пък от секциите в Турция, не би могло този скандал да има негативен ефект, смята проф. Христова.

Ефектът ще е положителен за „Демократична България“ и за президента Румен Радев на президентските избори, смята Иван Киряков.

Христова обаче уточни, че ще има ефект и за партия ГЕРБ, а за Радев може да е косвен.

Журналистът Асен Агов пък коментира, че санкциите на Министерството на финансите на САЩ са много по-сериозни, тъй като там се следи целият паричен поток и то е водещо при вземането на решения, следва Пентагонът, „Съветът за национална сигурност, следва Държавният департамент и бюрото на президента. Не може да има съмнения, че няма доказателства, а България е единствената страна, която получава такъв брой санкционирани, тоест ние сме на ръба да се превърнем в държава с хибридна демокрация„, коментира той.

По думите му българските реакции са напълно неподходящи и некомпетентни, а „селяндурската логика“, че като си купим самолети F-16, ще си оправим нещата, не върви.

Посланието на САЩ е „Приятели, ние знаем“. Показват се две неща – че дипломатическата служба не си е свършила работата и не е посъветвала как да постъпим, а ние нещата си ги знаем. Нито службите са си свършили работата, нито прокуратурата, защото е смешно онова, което прави Делян Пеевски, който ден преди това нападна МВР, сега се обърна палачинката и казаха: Ще разследваме.

Смята, че американският посланик Херо Мустафа проявява хиперактивност и трябва да си зададем въпроса защо тя прави всички тези срещи. Корупцията трябва да бъде преборена в България, защото тя ни струва много скъпо, смята още Агов.

Той смята, че „ЕС се държи инертно към тази ситуация заради факта, че ЕНП не иска да влиза в остър конфликт и изпитва лоялност към един от своите членове„.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски...

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Израелската военна операция в град Рафах в южната част...

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img