https://www.gerb.bg/bg

Грузинските депутати отново стигнаха до бой заради закона за чуждестранни агенти (ВИДЕО)

Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Жена член на грузинския парламент удари колега с бутилка вода в понеделник, по време на обсъждане на спорния закон за „чуждестранните агенти“, предава „Ройтерс“.

Видео, публикувано от местни медии, показва как опозиционният член на парламента Хатия Деканоидзе удря Гурам Мачарашвили по главата с нещо, което изглежда като пластмасова бутилка, докато той крещи и размахва пръст към нея.

Тази седмица Грузия е изправена пред нови протести срещу законопроекта, който ще принуди организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти.

Критици на закона го определят като авторитарен и вдъхновен от Русия, докато управляващата партия „Грузинска мечта“ каза, че е необходимо, за да се гарантира, че финансирането на НПО е прозрачно. Законът трябва да премине на второ от три четения във вторник.

Европейският съюз многократно е казвал, че законопроектът ще застраши пътя на Грузия към членство в ЕС. Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че Москва няма нищо общо със законодателството.

Официалното предаване на живо на сесията беше спряно малко след инцидента в понеделник. Местните медии съобщиха, че 14 опозиционни депутати са били изгонени от заседанието.

Грузинските депутати се скараха по време на предишен дебат по-рано през месеца.

Проправителствен митинг в подкрепа на законопроекта трябваше да се проведе пред парламента в понеделник вечерта, докато протест на опозицията беше планиран в градски парк на около пет километра от него.

Високопоставен представител на управляващата партия, цитиран от местните медии, каза, че партията помага на своите поддръжници с пътни разходи и транспорт, за да присъстват на нейната демонстрация, като същевременно настоя, че те ще бъдат там само по собствено желание.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, която се противопоставя на закона, но чийто пост е предимно церемониален, описа проправителствения митинг в сайта на социалните медии X като „действие от тип „Путин“: държавни служители са „изкарани с автобус“ до Тбилиси, за да аплодират решенията на управляващата партия „.

Централните улици бяха задръстени от автобуси, превозващи демонстрантите, докато екрани и прожектори бяха поставени на всеки няколкостотин метра по дължината на главния булевард Руставели в подготовка за митинга.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Младеж и девойка загинаха при катастрофа в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Катастрофа с две жертви е станала около 3:30 часа...

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg