https://www.gerb.bg/bg

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, снимка: EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в понеделник с цел да възстанови връзките между съседите от Близкия изток в областта на сигурността, енергетиката и търговията, предава „Ройтерс“.

Неговото дългоочаквано посещение е първото на турски лидер от 2011 г. и следва години на нестабилни отношения, докато Анкара засилваше трансграничните операции срещу екстремистите на ПКК, базирани в предимно кюрдски, планински северен Ирак.

Ирак заяви, че подобни операции нарушават суверенитета му и са убили цивилни, но Турция твърди, че трябва да се защитава срещу ПКК, която тя, САЩ и други са определили като терористична група.

Турция планира нов удар срещу екстремистите тази пролет и потърси иракско военно сътрудничество под формата на съвместна оперативна зала, както и признаване от страна на Багдад, че ПКК представлява заплаха за Турция.

Сътрудничеството по големи икономически проекти също е на масата.

Миналата година Ирак стартира проект за Път за развитие на стойност 17 млрд. долара, който се стреми да превърне страната в транзитен център, свързващ Азия и Европа с връзка между иракското пристанище Гранд Фо в богатия на петрол юг и Турция на север.

Багдад също търси сделка за осигуряване на по-голям дял вода от реките Тигър и Ефрат, и двете извиращи в Турция и представляващи основния източник на прясна вода в засегнатия от суша Ирак.

Иракски и турски официални представители казаха, че повече от 20 меморандума за разбирателство ще бъдат подписани по време на еднодневното посещение на Ердоган.

Двустранната търговия е била на стойност 19,9 милиарда долара през 2023 г., което е спад от 24,2 милиарда долара през 2022 г., според официални данни на Турция. През първите три месеца на 2024 г. износът за Ирак е нараснал с 24,5%, докато вносът е намалял с 46,2%.

Посещението идва след близо една година подготовка от двете страни за справяне с дългогодишни проблеми, които усложняваха отношенията в миналото„, каза Фархад Алаалдин, съветник по външните работи на иракския премиер Мохамед Шиа ал-Судани.

Ердоган трябва да се срещне със Судани и президента Абдул Латиф Рашид в Багдад, след което да се отправи към Ербил, столицата на провинцията на полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, за да се срещне с официални представители на иракските кюрди.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

САЩ подготвят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Севернокорейските оръжия в Украйна демонстрират слабостта на ООН

Появата на севернокорейски оръжия на фронта в Украйна ясно...

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

Италия засилва ПВО отбраната на Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg