https://www.gerb.bg/bg

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Володимир Зеленски, снимка: EPA

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) през юни.

Това заяви в четвъртък президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от „Укринформ“.

Току-що разговарях с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Ние активно подготвяме следващия етап на сближаване с Европейския съюз за юни – очакваме одобрение на преговорната рамка и реално начало на преговорите за присъединяване на Украйна„, подчерта Зеленски.

Той подчерта, че Украйна и украинците заслужават това и че ЕС също има нужда от тази стъпка.

И Европейският съюз се нуждае от тази стъпка не само политически, тъй като жизнената сила на Европейския съюз е да бъде европейски проект, който не оставя никого извън ЕС, никой, който наистина изповядва европейските ценности“, каза той.

Припомняме, че председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви по време на посещението си в Киев по случай Деня на Европа, че ЕП ще подкрепи напълно Украйна на всички етапи от пътя ѝ към членство в ЕС.

Пресконференцията на Зеленски и Мецола в Киев трябваше да бъде прекъсната поради въздушна тревога. Те разговаряха с репортери в двора на канцеларията на президента на Украйна, когато прозвуча тревогата.

Президентът на Украйна попита Мецола как се чувства, а тя отговори, че е разтревожена, пише „Укринформ“.

И това е 9 май. Това е истинското им отношение към борбата с нацизма. Това е тяхната реалност, това е„, каза в тази връзка Зеленски.

Въздушна тревога бе обявена в по-голямата част от Украйна, включително Киев. ВВС на украинските въоръжени сили обясниха тревогата с активността на руската тактическа авиация и заплахата от използване на балистични ракети от североизток. Малко по-късно тревогата в повечето региони на Украйна беше отменена.

Мецола изненадващо посети Киев, по случай Деня на Европа. Визитата не бе обявена предварително. Пътуването до Украйна вероятно е последното за Мецола като председател на Европейския парламент, тъй като след по-малко от месец европейците ще избират нов парламент.

Обратно в страната на смелите. В Киев на Деня на Европа„, написа тя в социалната мрежа Х (бивш Twitter).

Европейският парламент несъмнено е в челните редици на подкрепата за Украйна, изтъкна председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук. Това беше първата институция в ЕС, която се застъпи за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в Европейския съюз, добави той.

Европейският парламент винаги е имал силен глас, когато е ставало въпрос за създаване на международна коалиция в подкрепа на нашата борба за свобода и европейски ценности“, нещо, което Украйна „винаги ще оценява, добави Стефанчук.

Руският лидер Владимир Путин живее в „информационен аквариум“ и няма намерение да спре. Украйна се бори за себе си и за Европа и затова се нуждае от международна подкрепа. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък по време на съвместната пресконференция.

Ние трябва да защитим Украйна. Това е нашето бъдеще и независимост. Путин няма да спре. Той е в този информационен аквариум, в този свят, изграден от неговите разузнавателни служби, той живее в него„.

Зеленски спомена първата глобална среща на върха за мирно уреждане в Украйна, планирана за средата на юни в Швейцария, като призова страните ясно да изразят позицията си по този въпрос.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вулкан в Индонезия изригна зрелищно

Властите предприеха евакуация

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Летищата „Шарл дьо Гол“ и „Орли“ ще стачкуват във вторник

Служителите искат увеличение на заплатите и премиите

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Русия предупреди Европейския съюз, че ако наложи ограничения на...

ЦИК се отчете пред Димитър Главчев за организацията на изборите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с представители...

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg