https://www.gerb.bg/bg

АКФ вижда чист лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Снимка: iStock

Антикорупционният фонд“ (АКФ) поставя в своя позиция позитивна оценка на решението на Народното събрание да се съобрази с ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за насърчаване на инвестициите. От АКФ посочват, че с измененията се въвеждат същностни промени в правния режим за защита на околната среда. От организацията изтъкват също, че върнатите от държавния глава разпоредби са внесени в последните дни на 49-тия парламент по непрозрачен и незаконосъобразен начин, а впоследствие са приети набързо на извънредно заседание на 19 април с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН.

От АКФ припомнят, че понеделник, 29 април, президентът върна законопроекта за ново обсъждане с мотив, че се застрашава конституционното право на българските граждани на здравословна околна среда, а ден по-късно депутатите се съобразиха с президентското вето. От Антикорупционният фонд заявяват, че опитът да се компрометират важни механизми, гарантиращи публичното здраве и опазването на околната среда под предлог за премахване на бюрократични пречки за инвеститорите е спрян, поне засега.

Адмирираме решението на г-н Радев да упражни правото си на вето, както и проявата на здрав разум от няколко парламентарно представени партии, които се вслушаха в аргументите на гражданското общество,“ коментира Лора Георгиева от правния екип на АКФ. По думите й е имало опит да се прокарат противоконституционни и откровено лобистки изменения.

Нашите възражения са както срещу самите текстове по същество, така и срещу незаконосъобразните законотворчески практики, които видяхме в действие,“ обяснява тя.

Сред проблемните според АКФ предложения е съкращаване на времето за произнасяне на институциите по процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в рамките на процеса по одобряване на големи инвестиционни проекти. В случай на забавяне се предвижда въвеждането на принцип на мълчаливо съгласие. От Антикорупционния фонд смятат, че така се приема, че проектът не крие рискове от увреждане на околната среда и няма нужда от експертна оценка за въздействието му. От организацията посочват, че освен това се удължава валидността на вече издадени решения по ОВОС и се ограничава възможността за съдебен контрол върху спорни инвестиционни проекти, като се предлага отмяна на втората съдебна инстанция.

В позицията се отбелязва, че принципният подход на българския административен процес е забавеният отговор на администрацията да се счита за мълчалив отказ. Обяснява се, че мълчаливото съгласие е допустимо като изключение, когато е изрично предвидено в специален закон и когато с него не се засягат права и интереси на трети лица. От АКФ изтъкват, че е недопустимо мълчаливо съгласие да се въвежда именно в процедурите по оценка на въздействието на околната среда, когато рискът от накърняване на правата на широк кръг от хора е изключително висок.

Според Антикорупционния фонд удължаването на валидността на вече изтекли решения за липса на необходимост от оценка на околната среда до 10 години от датата на издаването им и удължаването на действието на новите такива от 5 на 10 години са в разрез с принципите на екологичното и административното законодателство и крият сериозни рискове от увреждане на околната среда и общественото здраве.

Предложените изменения биха намалили възможността на компетентните органи да гарантират баланса между интересите на инвеститорите и на общностите, в които те целят да осъществят проектите си, както и на самите общности да защитават ефективно правото си на чиста околна среда,“ смята Лора Георгиева.

Противоконституционните предложения не са част от първоначалния текст на законопроекта. Те са внесени от депутати от ДПС и ГЕРБ между първо и второ четене в Комисията по икономическа политика на Народното събрание„, отбелязват от АКФ. Според организацията въпреки че са включени в проектозакон за изменение на Закона за насърчаване на инвестициите, реално те биха въвели сериозни изменения в Закона за околната среда, Закона за устройство на територията и Закона за възобновяемата енергия, без да са проведени обсъждания в ресорните парламентарни комисии, без обществено обсъждане, без становище от Министерство на околната среда и водите, без финансова обосновка и предварителна оценка на въздействието. От Антикорупционния фонд Освен това от обосновка по същество, извън общата постановка за насърчаване на инвестициите.

Прави впечатление и краткият срок, в който предложенията са придвижени. След спорното гласуване при липса на кворум в Комисията по икономическа политика на 17-ти април, законопроектът е внесен за гласуване по време на извънредно заседание два дни по-късно, в късните часове на деня„, изтъкват от Антикорупционния фонд и допълват, че след ветото на президента от 29 април текстът е разгледан в Комисията по икономическа политика ден по-късно, когато е гласуван и в пленарна зала късно вечерта на още едно извънредно заседание. От организацията отбелязват, че против ветото и за проблемните текстове този път гласуват само ГЕРБ и ДПС.

Според директора на АКФ Бойко Станкушев е изключително притеснително как в последните дни на 49-тото Народно събрание се бърза за приемането на текстове в интерес на инвестиции с потенциално сериозно отражение върху околната среда и здравето на хората, а подкрепата за ключови законодателни промени за реформа в съдебната власт и прокуратурата забуксувала.

По време на обсъждането в икономическата комисия чухме твърдения в подкрепа на измененията, според които България губи инвестиции заради твърдяни злоупотреби със зелени права,“ коментира той. По думите на Станкушев реално чуждестранните инвеститори от години посочват високите нива на корупция и проблемите с върховенството на правото като основните рискове за инвестициите в България, които имат сериозен възпиращ ефект спрямо разширяване обема на чуждестранните инвестиции.

Можем само да гадаем какво можеше да бъде постигнато, ако и по посока реформи на съдебната власт беше подходено със същия размах и скорост, които видяхме приложени при опита за премахване на важни гаранции за опазване на околната среда„, изтъква той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

Словакия повдигна обвинение на стрелеца срещу Роберт Фицо

Той може да бъде осъден на до 25 години затвор

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg