https://www.gerb.bg/bg

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш. Това обяви служебният здравен министър Галя Кондева на брифинг в Министерски съвет.

Тя посочи, че актуализацията на имунизационния календар вече е факт. Задължителната основна имунизация за коклюш ще се провежда след навършване на 6 седмична възраст на най-малките деца, а имунизацията ще се извършва от личните лекари.

На сайта на Министерство на здравеопазването е публикувана заповедта за временни противоепидемични мерки като създаване на организация за имунизация на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. Имунизацията е пожелание и ще се извършва във всички 28 области. Начертана е и интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за поставяне на ваксина, телефоните за връзка и бременните, които желаят да се ваксинират, могат да се обадят и да уточнят имунизацията, която биха искали да направят.

Снимка: Министерство на здравеопазването

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че от утре, 9 май, всяка една бременна жена, която желае да получи имунизацията, може да го направи. В някои области, като например в Софийска област, са разкрити имунизационни пунктове в допълнителни 5 града. Ситуацията с коклюша се развива според очакванията – ако се види броят на официално регистрираните случаи, е със 100 по-малко спрямо очакванията на здравните експерти.

По думите му по-интересното е, че се е получила бърза оценка на риска от европейско изследване, проведено в Стокхолм – епидемията в Европа продължава да се развива с ускорени темпове, като за цялата минала година в ЕС са регистрирани общо 25 000 случая, а за първото тримесечие на 2024 г. са около 32 000. Другото интересно нещо е заключение на бързата оценка на риска, която казва, че рискът за заразяване с коклюш е висок за децата до 1 година, за по-големите деца над 1 година, тийнейджърите, рискът от коклюш се определя като умерен.

Доц. Кунчев открои и трите препоръки срещу коклюш: постигането на имунизация на най-малките, имунизация на бременните жени и по-достъпна диагностика, издирване на контактите и лечение.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (ВИДЕО)

https://youtu.be/DYE1c0UPJQo Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

Грузинските управляващи решени тази седмица да приемат закона за чуждестранните агенти

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg