https://www.gerb.bg/bg

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/NAKE BATEV

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на парламентарните и президентските избори. Балканската страна избра и първата си жена държавен глава, съобщава „Ройтерс“.

Стотици ликуващи привърженици на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ устояха на дъжда пред партийната си централа в центъра на Скопие, развявайки национални и партийни знамена и танцувайки на фолклорна музика.

Скъпи граждани на Северна Македония, успяхме. Македония победи. Това е историческа победа на народа,“ каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред тълпата.

Резултатите от днешните парламентарни избори, които Държавната избирателна комисия публикува на сайта си, показват, че при над 95 процента от обработените гласове коалицията „Вашата Македония“ на ВМРО-ДПМНЕ е спечелила 411 023 (43,14 процента) или 59 мандата в новите 120 членове на парламентарния състав. „Коалиция за европейско бъдеще“, водена от СДСМ взима 145 329 (15,25 процента) – 19 депутати. „Европейски фронт“ на ДСИ е с 133 210 гласа (13,98 процента) – 18 депутати, „Коалиция от албанския опозиционен блок“ получава 103 649 ( 10,88 процента) – 13 мандата. „Левицата“ има 64 484 гласа (6,77 процента) – 6 депутати, а Движение „ЗНАМ – За нашата Македония“ – 50 576 (5,31 процента) – 5 депутати. Останалите участвали в изборите партии и коалиции имат под един процент гласове.

Според непълните данни на Държавната избирателна комисия (76,77% обработени) новият президент на Македония е Гордана Силяновска-Давкова – със спечелени 405 414 гласа (64,70%), с което изпълнява всички законови изисквания. Нейният опонент Стево Пендаровски печели 183 671 гласа (29,31%).

След обявяването на резултатите започнаха да текат сроковете за възражения срещу парламентарните избори. Възражения по хода на гласуването могат да се подават до 19:00 часа на 10 май, а възражения по обобщаване и определяне на резултатите до 22:30 часа също на 10 май.

Резултатът е разочароващ и това е голям удар за СДСМ,“ призна лидерът и бивш премиер Димитър Ковачевски на пресконференция, на която също призова за цялостна реформа на неговата партия.

По-рано поражение призна досегашният президент Стево Пендаровски, който се бореше за преизбиране.

Гласоподавателите в балканската държава с население от 2 милиона души са разочаровани от бавния напредък в кандидатурата ѝ за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), която беше посрещната с оптимизъм през 2005 г., но оттогава се превърна в емблема на загубеното обещание на Северна Македония.

Продължителната корупция и бавното развитие също настроиха избирателите срещу управляващата партия.

На балотажа за по-церемониалната роля на президент Гордана Силяновска-Давкова, университетски професор, която беше подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, победи подкрепяния от СДСМ действащ президент Стево Пендаровски. Силяновска-Давкова събра 65% от гласовете срещу 29% за Пендаровски при преброени над 87% гласове.

Наградата е безценна за мен, това е огромна отговорност.„, каза тя.

Право на глас на парламентарните избори имаха 1 815 350 граждани, вписани в избирателните списъци.

Опозицията вероятно ще трябва да сформира коалиция с по-малки партньори, за да спечели мнозинство в парламента. Очаква се обсъжданията да се проведат в следващите дни.

Някои гласоподаватели изразиха безпокойство, че националистическите пристрастия на опозицията могат да навредят на отношенията със съседните страни и кандидатурата ѝ за ЕС. Анализаторите не очакват голям напредък в евроинтеграцията при опозицията, която държеше властта до 2017 г. и също беше подложена на критики за предполагаеми подкупи.

Присъединяването към ЕС няма да напредне значително при потенциално правителство на ВМРО-ДПМНЕ„, каза Марио Бикарски, анализатор за Източна и Централна Европа в консултантската компания за риск Verisk Maplecroft.

Липсата на напредък на Северна Македония в ЕС отчасти се дължи на търканията със съседните Гърция и България, и двете държави-членки на ЕС, но също така и на неуспеха да се настоят за икономически и съдебни реформи. Страната се присъедини към НАТО през 2020 г.

Центърът на столицата Скопие е осеян с недовършени или празни сгради от бетон и мрамор, издигнати по време на последния мандат на ВМРО-ДПМНЕ, който приключи, когато СДСМ пое властта през 2017 г. Концертна зала, която изгоря преди месеци, чака ремонт.

Някои градове са сред най-замърсените в Европа, отчасти поради потреблението на въглища и старите коли. Голяма част от младежите на страната са емигрирали в чужбина в търсене на по-добри перспективи.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg