https://www.gerb.bg/bg

Турция спира търговията с Израел

Снимка: iStock

Турция преустановява всякаква търговия с Израел.

Това беше обявено от турското министерство на търговията в платформата X в четвъртък вечерта. Мерките ще се прилагат стриктно, докато Израел не позволи непрекъснат поток от хуманитарна помощ към палестинския анклав.

Израел реагира с възмущение. „Ердоган нарушава споразуменията, като блокира пристанищата за израелски внос и износ„, отговори външният министър Израел Кац на Х.

Решението допълнително изостря и без това високото напрежение между двете държави. В началото на април Турция вече наложи ограничения върху износа на някои стоки, търгувани с Израел. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно и остро критикува израелската военна операция в ивицата Газа и обвини Израел в „геноцид“ срещу палестинците. От своя страна Израел отказа на Турция разрешение да доставя хуманитарна помощ за Газа по въздух.

Едновременно с това според съобщения преговорите между Израел и Хамас очевидно са в критичната си точка за сделката за заложници.

Според „Таймс оф Израел“, ръководството в Израел очаква, че „Хамас“ официално ще отхвърли последното предложение за споразумение за освобождаване на израелските заложници.

Споразумението за прекратяване на огъня във войната в Газа сега зависи от двамата хардлайнери Бенямин Нетаняху и Яхия ал-Синвар – последният е лидер на Хамас в Газа. Бъдещето и на двамата е заложено на карта в тази война и не оставят много място за компромис, пише Wall Street Journal.

Военното ръководство продължава обсъждането на евентуалното начало на спорната сухопътна офанзива в Рафах, в южната част на Газа.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg