https://www.gerb.bg/bg

ЦИК: Няма забавяне в обявяването на резултатите от вота

Снимка: БГНЕС

Няма забавяне, резултатите за първи път се обработват толкова бързо. Това заяви пред bTV заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя обясни, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени 100% обработени резултати, когато бъде направено повторно въвеждане на всички секционни протоколи от страната и извън страната, независимо че тези извън страната вече са въведени в базата данни.

По нейни думи се прави ново въвеждане, втора база данни и сравнение.

Матева посочи, че все още се очакват протоколите от РИК – Шумен и РИК – София област. След получаването им ще започне повторното въвеждане на секционните книжа. След това трябва да бъдат отстранени очевидни фактически грешки или несъответствия между двете бази данни и да бъде взето конкретно решение по всеки протокол.

Относно твърденията за забавяне на обработването на резултатите зад граница Матева заяви, че според нея такова не е имало.

Резултатите винаги са обработвани след изборния ден, до началото на следобеда. Сега приключихме към 17.30 часа, но припомням, че става дума за близо 800 секции. Досега най-много секции имаше на 4 април – 464, тогава резултатите са обработени към 14.00 часа„, коментира тя.

Към момента при 98,92% обработени протоколи първа политическа сила е „Има такъв народ“ с 23,91% от гласовете, а ГЕРБ-СДС остават втори с 23,69%. Разликата помежду им е по-малко от 6000 гласа. БСП заема трето място с 13,51% от гласовете, а на четвърта позиция е „Демократична България“ 12,56%. Разликата помежду им е малко над 25 500 гласа Другите партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, са ДПС с 10,66% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,03% от гласовете.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg