https://www.gerb.bg/bg

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Снимка: iStock

Някои швейцарски банки са готови да работят с рубли въпреки затягането на банковите услуги за руснаци в страната. Това може да включва трансфери на стойност 10 млн. долара или повече, които подлежат на специално предварително разрешение.

Според публикация на Forbes Russia през 2023 г. поради затягането на правилата за обслужване клиентите на швейцарски банки с паспорти на Руската федерация са изправени пред заплахата сметките им да бъдат блокирани, ако плащат данъци в Русия или имат бизнес в тази страна. Още през тази година банките започнаха да закриват сметките на клиенти с руски паспорти.

В същото време клиентите на швейцарските банки сред 10-те най-големи банки все още успяват не само да запазят сметките си, но и да прехвърлят рубли по тях.

Един от събеседниците заяви, че в случая с една от банките е възможно да се прехвърлят рубли, ако става въпрос за сума от 10 млн. долара или повече, но такива преводи подлежат на специално предварително споразумение. След превода в банката рублите се обменят за чуждестранна валута по обменния курс, а банката взема комисиона от около 0,2-0,4% от сумата на транзакцията. Клиентът е длъжен също така да вложи преведените пари в същата банка.

Отбелязва се, че решението за всеки превод се взема индивидуално и е имало откази – ако източникът на получаване на средствата – сделки с държавни компании или държавата.

Курсът на преобразуване на прехвърлените рубли е валутен, а комисионата на банката е 0,5 на сто от транзакцията„, казва инвестиционният консултант. „Такива транзакции са били достъпни за съществуващи клиенти, към които служителите по съответствието не са имали въпроси„.

Според публикацията такива транзакции са извършвани от банки като UBS и Credit Suisse, както и от Vontobel. На свой ред представителят на швейцарската страна увери, че това вече не се практикува.

Министерството на финансите на САЩ разреши транзакции с руски банки за разплащания в енергийния сектор. Въпросните банки са ВТБ, Центробанк, Сбербанк и Алфа банк.

В лиценза на Министерството на финансите се споменават също „Откритие“, „Совкомбанк“, „Росбанк“, „ВЕБ.РФ“, „Банка Зенит“ и „Банка Санкт Петербург“. Забраната за извършване на операции е отменена до 1 ноември 2024 г., но разрешението може да бъде удължено.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Проф. Миглена Темелкова: Магистри във ВУЗ-ове получават заплати, колкото чистачка

Висшите училища готвят протест. Проф. Миглена Темелкова от съвета...

Моторист без книжка се заби в трактор край Кнежа с мотор без номер

36-годишен мъж без книжка е катастрофирал вчера с нерегистриран...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Хърватия има ново правителство

Хърватските депутати гласуваха в петък "за" ново правителство, което...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg