https://www.gerb.bg/bg

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Снимка: EPA

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват „споделено бъдеще“, след като китайският лидер Си Дзинпин посети балканската страна, като част от опита си да изгради по-силни отношения със съюзниците си в Европа. Сърбия стана първата европейска страна, подписала споразумение за свободна търговия с Китай от години, предават от Reuters.

Споразумението за свободна търговия, което трябва да влезе в сила през юли, ще гарантира безмитен износ за 95% от сръбските продукти за Китай през следващите 5 до 10 години, посочва сръбският президент Александър Вучич.

Днес пишем история„, заяви той пред голямата тълпа, събрала се пред сръбския президентски дворец, за да приветства китайската делегация.

Двете страни подписаха 29 споразумения за насърчаване на правно, регулаторно и икономическо сътрудничество. Александър Вучич съобщи още за споразумение за създаване на междуправителствен технологичен комитет, който ще позволи на Сърбия да получи достъп до редица нови технологии и използването на изкуствен интелект.

Сърбия стана първият стратегически партньор на Китай в Централна и Източна Европа преди осем години и сега става първата европейска държава, с която ще изградим общност със споделено бъдеще„, заяви китайският президент. Двамата лидери потвърждават желязното си партньорство.

Посещението на Дзинпин в Белград е част от първата му европейска обиколка от пет години насам и се разглежда като опит за укрепване на връзките с източноевропейските страни с проруски позиции. По-късно днес той ще потегли към Унгария.

И двамата президенти увериха, че подкрепят взаимно суверенитета и териториалната цялост на двете държави. Това означава, че Сърбия смята Тайван, разглеждан от Пекин като отделила се провинция, за част от Китай. Точно както Китай смята Косово, което е независима държава от 2008 г., за част от Сърбия.

„Заедно ще се изправим срещу хегемонията и политиката на властта“, заяви още Си Дзинпин.

Посещението на Дзинпин съвпада с годишнината от бомбардировките на НАТО през 1999 г. срещу китайското посолство в Белград по време на кампания срещу бивша Югославия. Чрез атаката се целеше покойният сръбски лидер Слободан Милошевич да прекрати репресиите срещу етническите албанци в Косово.

Атентатът, който уби трима китайски журналисти и рани 20 китайски граждани, предизвика възмущението на Китай, както и извинение от тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън.

Китайският народ цени мира, но ние никога няма да позволим такава трагична история да се повтори„, посочи Дзинпин вчера.

От 2020 г. насам Китай е най-големият инвеститор в Сърбия, като инвестициите се увеличиха 30 пъти през последното десетилетие, посочи Александър Вучич. Заедно с Унгария Сърбия е най-твърдият поддръжник в Европа на огромния инфраструктурен проект на Китай „Един пояс, един път“, който се предвижда да бъде изграден в части от Азия и Европа.

Китай притежава мини и фабрики в Сърбия и е отпуснал милиарди за пътища, мостове и нови съоръжения, което го превръща в ключов партньор на Сърбия в развитието на инфраструктурата.

Допълнително, Си Дзинпин напусна Франция вчера след двудневно посещение, по време на което не предложи големи отстъпки по отношение на търговията или външната политика, въпреки че президентът Еманюел Макрон настояваше за достъпа до пазара и за въпроса за Украйна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg