https://www.gerb.bg/bg

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват.

Тя ще протече под мотото Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да упражнят правото си на глас на евроизборите.

В центъра на кампанията е 4-минутният документален филм „Използвай гласа си“, който представя разказите на възрастни европейци за личните им преживявания от повратни моменти в историята на Европа и техните послания за демокрация към поколенията, които идват след тях.

В документалния филм участват възрастни европейци от 10 страни членки на ЕС, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално. Изпитали са силата на демокрацията, повлияла върху живота им – или защото са живели без нея в даден момент, или защото са изпитали нейната крехкост по различни начини, отбелязват от ЕП. „Днес демокрацията в Европейския съюз е по-важна от всякога. Вашият глас ще определи посоката на Европа през следващите пет години. Тя ще реши в каква Европа искаме да живеем„, подчерта председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Посочва се, че Европейският съюз е изправен пред непрекъснато променящи се предизвикателства. С наближаването на евроизборите Европейският парламент потвърждава ангажимента си за насърчаване на диалога, единството и активното гражданско поведение.

Отчита се повишен интерес към европейските избори.

На евровота през 2019 г. са гласували над половината от отговарящите на условията гласоподаватели (50,6%). Проучването на Евробарометър от тази пролет, което обхвана над 26 000 респонденти във всички държави членки на ЕС, показа, че 60% от европейците се интересуват от евроизборите, което е с 11% повече, отколкото през пролетта на 2019 г. Освен това 71% заявяват, че е вероятно да гласуват – отново с 10% повече от предния път.

Четирима от всеки петима европейци пък са съгласни, че „гласуването е важно, за да се запази демокрацията силна“ (81%) и че „гласуването е важно, за да се гарантира по-добро бъдеще за следващите поколения“ (84%). Осем от всеки десет европейци (81%) смятат, че гласуването е още по-важно предвид настоящата геополитическа ситуация.

4-минутният филм „Използвай гласа си“ и девет по-кратки версии за телевизията, киното, радиото и социалните мрежи ще бъдат пуснати във всички държави членки на 29 април.

Пакетът от видеоклипове с концепцията „предай нататък“ е централната част на кампанията на Европейския парламент за повишаване на осведомеността за европейските избори.

Разработен от рекламната агенция &Co от Дания и режисиран от датския режисьор Мете Карла, филмът събира възрастни хора от цяла Европа заедно с по-млад член на семейството или приятел, като им предоставя платформа да предадат своите лични послания за демокрацията на по-младите поколения.

Общо 54 души участват в документалния филм: един по-възрастен и един по-млад придружител – в повечето случаи внук или внучка – от всяка държава членка на ЕС. Отправната точка при избора на участниците бяха личните истории на възрастните хора, които след това можеха да изберат кого да доведат като придружител за снимките.

От всичките 54 души за участие в основния филм са избрани участниците от Финландия, Чехия, Германия, Испания, Франция, Латвия, Италия, Холандия, Полша и Румъния. Снимките се състояха в Копенхаген, Дания, на 17 и 18 януари 2024 г.

Филмът е със субтитри и дублаж на всички 24 официални езика на ЕС, както и на някои регионални езици. Изработени са общо 33 езикови версии, включително на турски език.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетна в Кърджали

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетно момиче в Кърджали. Това съобщиха...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg