https://www.gerb.bg/bg

С 19% повече са българите, пътували в чужбина през март 2024, спрямо 2023 г.

Снимка: iStock

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо съшия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Боят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия – с 18.6%. Тези със служебна цел намаляват с 3.6%.

Снимка: НСИ

Най-много са били пътуванията на български граждани към Турция – 194 хил., Гърция – 117.1 хил., Румъния – 66.6 хил., Сърбия – 58.3 хил., Република Северна Македония – 36.1 хил., Германия – 33.0 хил., Австрия – 24.9 хил., Франция – 20.5 хил., Италия – 18.3 хил., и Обединеното кралство – 17.9 хиляди.

Най-голям е делът на пътуванията за гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – 53.2%, следват пътуванията за почивка и екскурзия – 29.4%, и със служебна цел – 17.4%.

Снимка: НСИ

През март 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са 756.5 хил., като се отчита ръст от 7.2% в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличава се броят на всички наблюдавани видове пътувания – за почивка и екскурзия, по служба и с други цели. 33.3% (251.8 хил.) от всички посещения на чужденци в страната ни са били транзитни – на път към друга крайна дестинация.

375.7 хил. или 49.7% от посещенията в България са на чужди граждани от страни в Европейския съюз, най-вече от Румъния – 37.4%, и Гърция – 30.8%.

Посещенията у нас на граждани на европейски държави извън ЕС са 310.4 хил., или 41.0% от всички визити на чужденци в България. 150.9 хил. или 48.6% от посещенията от тази група са от турски граждани.

Снимка; НСИ

Най-много посещения в България общо са реализирали гражданите от Турция – 150.9 хил., Румъния – 140.5 хил., Гърция – 115.7 хил., Украйна – 56.1 хил., Сърбия – 46.3 хил., Германия – 30.2 хил., Обединено кралство – 27.1 хил., Република Северна Македония – 21.4 хил., Италия – 15.2 хил., Полша – 13.2 хиляди.

Най-много са пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – 50.4%, следвани от тези за почивка и екскурзия – 35.5%, и по служба – 14.1%.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

Лек ръст бележи строителството през март

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март 2024...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg