https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата нищи Лена Бориславова за измама с цел да стане Кирил Петков министър

Софийската районна прокуратура (СРП) проверява дали Лена Бориславова от изпълнителния съвет на ПП-ДБ е помогнала на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков да стане министър през 2021 г. чрез документни и други престъпления, свързани с действия пред Агенция по вписванията. Сигнал за случая е подаден от Атанас Русев, председател на Управителния съвет на Сдружение „Да запазим Корал“.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, в което Бориславова е представена с инициалите Л.Б., Петков – К.П., а Русев – А.Р.

В журналистическо разследване на сайта „Бивол“ се твърди, че Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ е фалшифицирала подписи и документи през 2021 г., когато Петков е определен за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е същевременно е член на Управителния съвет (УС) на неправителствената организация „Да запазим Корал„. Подробности по казуса бяха представени пред bTV от журналиста Асен Йорданов от „Бивол“ и председателя на УС на сдружение „Да запазим Корал“ Атанас Русев, който е подал сигнал в ДАНС през юни 2023 г., а от дружеството и от сайта „Бивол“ са били извикани през юли да дадат показания.

От прокуратурата посочват, че на 11 август 2023 г. е образувано досъдебно производство, което се води по чл. 313, ал. 1 от НК. То е образувано, за това, че е потвърдена невярна информация в писмено съобщение, изпратено от Лена Бориславова по електронен път до Агенцията по вписванията. Данните са изискани по силата на Търговския закон за удостоверяване на освобождаването на Кирил Петков като член на УС на Сдружение „Да запазим Корал“ и избирането на негово място на Мартин Драгулев, посочен от СРП с инициалите М.Д. Смяната на Петков с Драгулев трябва да е била извършена на заседание на Общото събрание на сдружението, за което се твърди, че е проведено на 6 май 2021 г.

В рамките на разследването са разпитани десет свидетели, проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество документи. Изискана е и справка от Сдружение „Да запазим Корал“.

Установени са данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, които имат връзка с извършените действия. Към делото ще бъдат приобщени техни сравнителни образци на подписи и почерк.

Очаква се в кратки срокове да бъдат изготвени съдебно-графическа и техническа експертиза по досъдебното производство. Когато те са готови, наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и дали ще бъдат привлечени като обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления.

От СРП уверяват, че ще информират обществеността за хода на досъдебното производство.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Магистри във ВУЗ-ове получават заплати, колкото чистачка

Висшите училища готвят протест. Проф. Миглена Темелкова от съвета...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

За лятото ЕС мобилизира пожарникари срещу огнената стихия

Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските...

Ким Чен-ун инспектира новата тактическа ракетна система на Северна Корея

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун е инспектирал в...

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Швеция не планира да изпрати военен персонал в Украйна сега,...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Швеция не планира да изпрати военен персонал в Украйна сега,...

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси (ВИДЕО)

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Грузинските управляващи решени тази седмица да приемат закона за чуждестранните агенти

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg