https://www.gerb.bg/bg

Природозащитници подкрепят силните аргументи на ветото на Радев за инвестициите

Румен Радев, снимка: „168 часа“

Коалиция „За да остане природа в България“ подкрепя ветото на президента върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

От коалицията отбелязват, че президентският указ е издаден седмица след изпратения от съпредседателя на партията Тома Белев призив срещу „лобистките поправки“.

От „За да остане природа в България“ посочват, че мотивите на държавния глава са изключително силни и отразяват напълно представените в гражданските писма и петиции аргументи срещу приетите от ГЕРБ, ДПС и ИТН поправки в ЗНИ, с които са променени и още три други закона – Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ).

От коалицията припомнят, че поправките са били прокарани чрез невиждано бързо и незаконно изменение между първо и второ четене на Закона за насърчаване на инвестициите, без да бъдат обсъдени в ресорните комисии в парламента нито с ресорните министерства и без обществено обсъждане. Текстовете бяха приети само с 96 гласа „за“.

С тези промени се осигуряваше т. нар. „бърза писта“ за най-опасните за хората и природата и с най-голям корупционен риск инвестиционни проекти в държавата (вкл. магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци, кариери, газопроводи и т.н.). Това става обаче не чрез увеличаване капацитета на държавните институции за вземане на бързи и законообразни решения, а чрез елиминиране на екологичните и устройствени процедури по ЗООС и ЗУТ, както и чрез незаконна държавна помощ за инвеститорите. Вероятно скритата цел е по-бързото и безпроблемното усвояване на бюджетните и европейските средства за тези проекти от приближени на партиите фирми„, посочват от „За да остане природа в България“.

Те поясняват, че сега единственият риск спорните поправки в ЗНИ да бъдат прегласувани е, ако законът бъде включен за ново обсъждане в утрешното или в друго извънредно заседание на този парламент до закриването му след изборите. Ако това се случи, вероятно отново ще има спонтанен граждански протест, много по-масов от предишния, предупреждават от партията.

Според тях дори и при връщане на текста в зала, ветото е сериозен удар срещу поправките в закона на ГЕРБ и ДПС, защото съгласно Конституцията върнатият за прегласуване закон може да бъде приет повторно само с мнозинство от поне 121 гласа. Тъй като ГЕРБ, ДПС и ИТН имат само 116 депутати, това означава, че ако ПП-ДБ, БСП, Възраждане и независимите депутати единодушно подкрепят президентското вето, незаконните поправки ще пропаднат напълно, изчисляват от „За да остане природа в България“.

Те посочват, че единственият законосъобразен начин ЗНИ, ЗООС, ЗУТ и ЗЕВИ да бъдат променени, е чрез внасянето на въпросните депутатски предложения по регламентирания в Правилника на НС ред – чрез отделен законопроект, който да бъде подложен като всички други законопроекти на обществено обсъждане, съгласуване с институциите, разглеждане от компетентните комисии в НС, както и чрез гласуване на първо и второ четене.

С връщането на ЗНИ за ново обсъждане и прегласуване се избягва рискът от нова наказателна процедура от страна на Европейската комисия за нарушаване на редица регламенти и директиви, както и от спиране на европейското финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост за всички национални проекти, които незаконните промени засягат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетна в Кърджали

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетно момиче в Кърджали. Това съобщиха...

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg