https://www.gerb.bg/bg

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Меглена Плугчиева, снимка: (архив) БГНЕС

Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените промени в Конституцията. Това заяви съветникът на служебния премиер Меглена Плугчиева в студиото на БНТ. 

Меглена Плугчиева очаква да има бърз резултат и бързо решение по темата с Министерство на външните работи, тъй като България не стои никак добре пред европейските си партньори с кризата около МВнР.

Управлението на държавата не е холивудски филм „За кожата на един министър, коментира тя. И Плугчиева като държавния глава Румен Радев смята, че има достатъчно добри дипломати, които могат да се справят с оглавяването на Външно министерство.

Меглена Плугчиева обясни, че са ѝ предлагани министерски постове, които обаче е отказала. Кои министерски кресла са ѝ предлагали – не стана ясно.

Припомняме, че Меглена Плугчиева бе номинация за МОСВ в несъстоялия се в 48-то Народно събрание кабинет на ГЕРБ Габровски. До декември месец заемаше длъжността посланик на България в Черна гора, като именно дипломатът, който я наследи там, Стефан Димитров, в момента е външен министър.

Само седмица след като служебното правителство встъпи в длъжност самият Димитър Главчев поиска смяната му заради лоша комуникация и несъгласуваност във външната политика на страната, но президентът все още не е подписал указа. Освен това Румен Радев отхвърли предложението постът да бъде зает зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов именно. Така се стигна до предложението от вчера служебният премиер Главчев да съвместява и длъжността външен министър. Идея, която не е нова за българската политика и вече веднъж претърпя дори и имиджов провал, заедно с преговорите за ротация и Мария Габриел да бъде едновременно и премиер и до остане начело в кабинета във Външно. 

Плугчиева смята, че е била поканена от служебния премиер Димитър Главчев да му бъде съветник заради опита си, който има не само в областта на външната политика, но и в областта на околната среда, горите.

Припомняме, вчера и президентът Румен Радев изказа съмнения за подготвеността на вече бившия шеф на Сметната палата да поеме поста.

Тя предупреди още, след като е била с Главчев по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че има опасност за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Младеж и девойка загинаха при катастрофа в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Катастрофа с две жертви е станала около 3:30 часа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg