https://www.gerb.bg/bg

Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия (СНИМКИ)

Снимка: EPA

Опустошителните наводнения продължават в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул. Към момента над 90 са загиналите, докато вече 155 хил. души са се евакуирали от района. Това предават от Reuters днес.

Наводнението са възпрепятствали спасителните усилия, като десетки хора все още чакат да бъдат евакуирани с лодка или хеликоптер от засегнатите домове. Малки лодки кръстосват наводнения град в търсене на оцелели.

Щатската агенция за гражданска защита съобщи, че освен потвърдения брой на загиналите още 4 смъртни случая се разследват, докато 131 души все още са в неизвестност.

В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от столицата на щата Порто Алегре, много хора е трябвало да пренощуват на открито. Гладът се разпространява.

Очаква се дъждът да спре в четвъртък, но след това да продължи през уикенда.

В Порто Алегре, град с 1.3 милиона жители, улиците в центъра остават под вода, след като река Гуайба наруши бреговете си с рекордни нива на водите.

Жителите на Порто Алегре се сблъскаха с празни рафтове на супермаркети и затворени бензиностанции. Магазините са ограничили продажбите на минерална вода. Градът разпределя вода с камиони до болници и приюти.

Наводненията също са засегнали водоснабдяването и електроснабдяването, като общо над 1.4 милиона са засегнатите, по данни на Щатската агенция за гражданска защита Почти половин милион души са останали без ток в Порто Алегре и околните градове, тъй като електрическите компании прекъснаха доставките от съображения за сигурност в наводнените квартали. Националният мрежов оператор ONS съобщи, че 5 водноелектрически язовира и далекопроводи са спрени поради проливните дъждове.

Президентът Луис Инасио Лула да Силва заяви пред правителствена телевизионна програма, че размерът на щетите няма да бъде известен, докато водите не спаднат. Той обеща федерална помощ за щата в това, което се смята за най-тежкото му климатично бедствие.

Снимка: EPA

Летището в града, чийто перон е под вода, спря всички полети от петък насам.

Проливните дъждове и наводненията оставиха зърнени ниви под вода и убиха много глави добитък, което е прекъснало прибирането на реколтата от соя и е спряло работата в множество фабрики за месо.

Пристанището на Рио Гранде, основно пристанище за износ на зърно, работи нормално, съобщиха от пристанищните власти на щата. Главните пътища за достъп обаче са непроходими, което прекъсва доставките на зърно до пристанището, тъй като камионите е трябвало да правят широк обход.

По прогноза на икономисти от JP Morgan въздействието на наводненията върху икономиката на Бразилия ще бъде умерен спад в растежа на БВП и незначително увеличение на инфлацията главно поради по-високите цени на ориза, който до голяма степен се произвежда в Рио Гранде до Сул. Правителството посочи, че Бразилия ще внася ориз, за да стабилизира пазара.

Съобщава се още за недостиг на гориво, тъй като държавната петролна компания Petrobras информира за проблеми с преместването на дизел от своята рафинерия в силно наводнения Каноас в рамките на столичния Порто Алегре.

Според климатични експерти за Reuters екстремните валежи в Рио Гранде до Сул са резултат на три фактора: сливането на гореща вълна, причинена от тазгодишния феномен Ел Ниньо, който затопля водите на Тихия океан и носи дъжд в Южна Бразилия; по-слаб студен фронт с дъжд и бури, които идват от Антарктика; и необичайната топлина в Атлантическия океан, която също повишава влажността.

Глобалното затопляне изостря тези явления и засилва ефектите между такива системи, което прави времето непредсказуемо, посочи Марсело Шнайдер, изследовател от Националния метеорологичен институт INMET.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg