https://www.gerb.bg/bg

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Снимка: Агенция „Митници“

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за превоз на нелегални мигранти. Проверките са извършени на ГКПП Капитан Андреево.

При един от случаите на 2 май на пункта пристига лек автомобил с чужда регистрация, управляван от мъж с двойно гражданство -турско и шведско, който пътувал сам от Турция за Швеция. Водачът заявил, че няма нищо за деклариране. Автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в багажното отделение на колата са открити 5 големи пакета, в които са поставени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра.

Другият случай е от 21 април, когато е извършена проверка на товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия. Водачът-български гражданин, представил редовни документи за превозваната групажна стока. Превозното средство е насочено за пролъчване с рентгенова апаратура, при която се установяват необичайни плътности в превозвания товар. При последвалия физически контрол митническите служители откриват 1 надуваема лодка в товарното помещение, укрита сред другата стока.

Няколко дни преди това митническите служители извършват проверка на автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Водачът и 16-те пътници заявили, че пренасят само лични вещи и нямат нищо за деклариране. При проверката се установява, че в багажното отделение са укрити пакети с три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. Установено е, че недекларираната стока е собственост на шофьора на автобуса-турски гражданин.

На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

В периода на засилен контрол на ГКПП Капитан Андреево, обратно в Турция са върнати и 2 надуваеми лодки и 6 двигателя, които са били надлежно декларирани, но не са отговаряли на въведените национални разпоредби, които регулират вноса на тези стоки.

От Агенция „Митници“ уточняват, че работата по казуса с така наречените „малки лодки“ е във връзка с борбата с нелегалната миграция и съвместното сътрудничество между Агенция „Митници“, Министерство на вътрешните работи и Агенцията за Борба с престъпността на Великобритания. През последните години британските власти отчитат, че предпочитан начин за нелегален превоз на мигранти от Европейския съюз към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип „малки“ надуваеми лодки, които са предвидени за десетина пасажери, но с тях действително се превозват десетки мигранти наведнъж. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, но и некачествени лодки, произведени извън Европейския съюз, които често не отговарят на стандартите за безопасност. Това заедно с претоварването на плавателните съдове е причина за множество инциденти със смъртни случаи на онези, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша.

В отговор на проблема българските митнически и гранични власти предприеха засилен контрол, както и чрез правомощията на директора на Агенция „Митници“ беше издадена заповед за ограничаване на входните точки, през които е разрешено да се извършва вноса на такива лодки. По този начин бяха прекъснати най-честите маршрути за легални доставки, а при опит за контрабанден внос лодките се задържат.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на Алексей Петров

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на...

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg