https://www.gerb.bg/bg

Конгресът, а не президентът, разрешава военните операции в чужбина

Конституцията на САЩ дава право на Конгреса, а не на президента, да обявява война. Въпреки това държавният глава, съгласно редица закони, приети по-късно, може да разпореди използването на военна сила в чужбина, като уведоми Конгреса за това, коментира АП.

В сряда американските сенатори от двете партии представиха законопроект, ограничаващ правомощията на президента при използването на военна сила. Това е поредният опит на законодателите да отменят инициативите, приети от Конгреса след поредица от терористични атаки в САЩ през септември 2001 г. Те позволяват на държавния глава да използва военна сила без съгласието на законодателите. Преди това подобни опити на редица конгресмени и сенатори не получиха адекватна подкрепа от целия конгрес.

Новата инициатива беше представена от конгресмените Тим Кейн, демократ от Вирджиния и Тод Йънг, републиканец от Индиана. Те се противопоставиха на действащото законодателство, което според тях позволява на САЩ да водят „безкрайни войни“ в Близкия изток в продължение на почти две десетилетия.

През нощта на 26 февруари САЩ нанесоха въздушни удари в района на сирийско-иракската граница срещу целите на проирански групировки. Пентагонът заяви, че това е направено в отговор на неотдавнашните атаки в Ирак срещу представители на САЩ и коалицията, с които те проведоха операция срещу терористичната група „Ислямска държава“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg