https://www.gerb.bg/bg

Коалицията няма да се събира за Украйна – точката влиза директно в НС

След променените позиции на депутатите от „Продължаваме промяната“ и най-вече на „Има такъв народ“ за изпращането на военна помощ за Украйна, отпада необходимостта от коалиционен съвет на управляващите утре (26 април – б.р.). Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНР.

По думите му от „Демократична България“ ще се възползват от възможността да предложи точка в дневния ред на първото заседание на парламента следващата сряда (4 май) и ще постави именно темата за гласуване на решенията за военната подкрепа, обяви той пред БНР.

Повече никой няма да може да отлага разглеждането на това решение и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с „да“ или „не“. Всеки политически играч ще прецени как да действа„, каза Христо Иванов.

В парламента има три предложения за решения – едно на „Демократична България“, едно на ГЕРБ и едно на ПП, в което става въпрос за хуманитарна, финансова и техническа помощ. От „Демократична България“ вкараха точката във вид, в който изрично се споменава военна помощ.

По думите на Иванов заявките на ГЕРБ и на ДПС и позицията на лидера на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала. Така правителството ще получи мандат да даде военна помощ за Украйна и да направи преценка по какъв най-добър начин да изпълни този мандат, каза съпредседателят на обединението.

От „Демократична България“ ще се отзоват на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев. Представителят ще бъде определен адекватно спрямо нивото на останалите участници.

Ако някой в Министерски съвет има нужда да отиде до Киев да се запознае с обстановката, ние го приветстваме, но „Демократична България“ има последователна позиция и тя се основава на нашата гледна точка как изглежда българският национален интерес. България има пряк прагматичен интерес Украйна да успее да отблъсне руската агресия“, заяви Иванов. Той е категоричен, че позицията им се формира в София, а не в Киев и тя не е променена от началото на руската агресия в Украйна.

Руската агресия е предизвикателство срещу целия международен ред, тя е агресия и срещу интересите на България. Не става въпрос за морални призиви, въпреки че и това го има, но конкретен, реален, прагматичен български национален интерес – да бъде защитен международния като ред на правила, а не като ред на силата„, допълни Христо Иванов.

Припомняме, че в последния си работен ден преди Великденските празници Народното събрание, след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП, отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията.

Във вторник (26 април) се очакваше коалиционните партньори да се съберат и да обсъдят, за пореден път, предложението за военната помощ за Украйна. На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, от Демократична България“ втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения – това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от на закрито заседание на 20 април излезе трети вариант, в който формулировката бе „техническа помощ за защитни цели“. Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, „за да умрем защитени“.

В следобедните часове на 21 април и от „Продължаваме промяната“ излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Младеж и девойка загинаха при катастрофа в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Катастрофа с две жертви е станала около 3:30 часа...

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

Германия, Белгия и Нидерландия се борят с наводненията

Причината са падналите проливни дъждове

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg