https://www.gerb.bg/bg

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Снимка; EPA/SALVATORE DI NOLFI

Съпругата на затворения руски дисидент Владимир Кара-Мурза каза в понеделник, че животът на много политически затворници в Русия, включително този на нейния съпруг, след смъртта на Алексей Навални в арктическа наказателна колония миналата година месец.

Кара-Мурза, който осъди войната на Русия в Украйна и лобираше за западни санкции срещу Москва, беше осъден на 25 години затвор миналия април по държавна измяна и други обвинения, които отрече, сравнявайки делото срещу него със сталински показен процес.

Това беше най-тежката присъда, наложена на опозиционен политик от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Разбирам, че животите на много хора, които днес се озоваха зад решетките заради противопоставянето си на режима, много животи са в опасност„, каза Евгения Кара-Мурза, директор по застъпничеството във Фондация „Свободна Русия“, организация на гражданското общество.

Това не е само животът на моя съпруг, който наистина е дългогодишен противник на режима, но и животът на силни и гласови противници на Владимир Путин„.

Навални , най-яростният критик на президента Владимир Путин в Русия, почина в затворнически лагер на 47-годишна възраст на 16 февруари, предизвиквайки обвинения от поддръжниците му, че е бил убит. Кремъл отрече всякаква държавна намеса в смъртта му.

Евгения Кара-Мурза каза, че други активисти, включително Александра Скочиленко, която бе арестувана за протест срещу войната в Украйна чрез замяна на етикетите с цените в супермаркетите с призиви за спиране на конфликта, и Алексей Горинов , областен съветник на Москва, също вкаран в затвора за критикуване на инвазията на Русия, също са в риск.

Владимир Кара-Мурза, който страда от неврологично заболяване, след като оцеля при два опита да бъде отровен, беше преместен в нова наказателна колония в Сибир през януари и поставен в изолация, каза съпругата му.

„Сега той е държан от същите хора, които се опитаха да го убият два пъти в миналото„, каза Евгения Кара-Мурза.

Тя каза, че съпругът й е държан в малка килия с размери около шест квадратни метра, с легло, прикрепено към стената през деня, за да му попречи да лежи, и едно столче без облегалка. Не му е позволено да приема телефонни обаждания или посещения.

Миналия декември, преди трансфера си, Кара-Мурза проведе кратък телефонен разговор с трите си деца.

Имаме три деца и това беше 15-минутен телефонен разговор, което означаваше, че всяко от тях има по пет минути по телефона с баща си„, каза Евгения Кара-Мурза.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg