https://www.gerb.bg/bg

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка „Хизбула“ заяви, че е изстреляла дронове и ракети по израелски цели в сряда, съобщава „Ройтерс“.

Това се случва, след като министърът на отбраната на Израел предупреди за „горещо лято“ в граничния регион.

Израелските атаки убиха трима палестински бойци от бригадите „Кудс“, въоръженото крило на движението Ислямски джихад, според групата.

„Хизбула“ каза, че поне един от нейните бойци също е бил убит.

Израелски атаки убиха трима души в Ливан, съобщиха източници от сигурността.

Конфликтът между „Хизбула“ и Израел продължава от октомври успоредно с войната в Газа, като това изгони десетки хиляди от двете страни на границата.

Израелските военни съобщиха, че са ударили военни структури и инфраструктура, принадлежащи на подкрепяната от Иран „Хизбула“ на три места в Южен Ливан, включително повече от 20 удара по цели в района на Рамие.

Хизбула заяви, че е изстреляла експлозивни дронове във военен щаб в израелския граничен град Яара и е изстреляла мощните си ракети Буркан по казарма в Биранит, сред най-малко 10 атаки, обявени от групата в сряда.

Ливанската национална информационна агенция съобщи за израелски удари по 28 града и села в Южен Ливан, крепост на „Хизбула“. Два източника по сигурността в Ливан казаха, че израелците са използвали мощни боеприпаси в очевиден опит да ударят подземните бункери на „Хизбула“.

Израелската армия каза, че вторични експлозии са били идентифицирани по време на атаката от нейната артилерия и бойни самолети в района на Рамие, което показва, че там има складове за оръжия.

Разселването на около 60 000 жители на Северен Израел предизвика призиви в Израел за по-твърди военни действия срещу „Хизбула“. От другата страна на границата в Ливан около 90 000 души също са били разселени от израелските удари.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, говорейки пред войските по време на посещение в Северен Израел, каза, че мисията не е завършена.

Това лято може да е горещо лято„, каза той във видео съобщение, публикувано от неговия офис.

Той каза, че е необходимо или дипломатическо споразумение, или военно решение, за да могат жителите на северните общности на Израел да се завърнат безопасно у дома, а израелските въоръжени сили трябва да са готови.

Израелската армия заяви през април, че е завършила още една стъпка в подготовката за евентуална война с „Хизбула“, която се съсредоточава върху логистиката, включително подготовката за широка мобилизация на резервисти.

Повече от 250 членове на „Хизбула“ и 75 цивилни са били убити при израелски удари срещу Ливан от октомври, твърдят източници в Ливан. В Израел са убити около 20 души – включително войници и цивилни.

Боевете между Израел и „Хизбула“ бележат най-тежките им враждебни действия, откакто влязоха във война през 2006 г.

„Хизбула“ многократно е заявявала, че ще прекрати огъня, когато израелската офанзива в Газа спре, но също така е готова да продължи битката, ако Израел продължи да атакува Ливан.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg