https://www.gerb.bg/bg

Израел и „Хамас“ подновяват преговорите в неделя

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Преговорите за примирие между Израел и „Хамас“ ще бъдат подновени в неделя в египетската столица Кайро. Това е пореден опит да се договори пауза след почти шест месеца война в Ивицата Газа. Това съобщава в събота „Ройтерс“, като цитира египетската телевизия Al Qahera News TV, която се позовава на източник от сигурността.

Израел ще изпрати делегация в Кайро в неделя. Представител на „Хамас“ обаче заяви, че групировката първо ще изчака да чуе от посредниците от Кайро за резултата от преговорите им.

Воюващите страни засилиха преговорите, с посредничеството на Катар и Египет, за шестседмично спиране на израелската офанзива в замяна на предложеното освобождаване на 40 от 130-те заложници, които все още се държат от палестинската въоръжена група в Газа.

„Хамас“ се опита да превърне всяка сделка в прекратяване на боевете и изтегляне на израелските сили. Израел изключи това, заявявайки, че в крайна сметка ще поднови усилията си за премахване на управлението и военния капацитет на „Хамас“.

„Хамас“ също така иска стотици хиляди палестинци, които са избягали от град Газа и околните райони на юг по време на първия етап от войната, да бъдат допуснати обратно на север. Един израелски служител каза, че страната му е отворена за обсъждане на допускането обратно само на „някои“ от разселените.

Повече от 32 000 палестинци са били убити при военната офанзива на Израел в Ивицата Газа от 7 октомври, според здравните власти на територията.

Сраженията подължават около главната болница „Ал Шифа“ в град Газа.

Войната избухна, след като бойци на Хамас пробиха границата и нападнаха общности в Южен Израел, убивайки 1200 души и отвличайки 253 заложници, според израелските данни.

Международни организации призоваха Израел за спешни мерки в защита на бедстващото население в Газа, заплашено от глад и липса на лечение.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg