https://www.gerb.bg/bg

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Снимка: EPA

Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и да е други оръжия срещу Пекин в Южнокитайско море с цел да се избегне ескалация на напрежението в стратегическия воден път. Това заяви президентът Фердинанд Маркос-младши, цитиран от „Ройтерс“.

Няма да последваме китайската брегова охрана и китайските кораби по този път„, добави Маркос пред репортери. Мисията на филипинския флот и бреговата охрана е да намалят напрежението и страната няма планове за инсталиране на водни оръдия на плавателни съдове, добави още президентът.

Филипините и Китай са имали няколко конфронтации заради спорни атоли в Южнокитайско море, най-вече при Втората Томасова плитчина.

Припомняме, че на 2 май Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна нота срещу използването на водни оръдия от страна на Пекин срещу филипински кораби край спорна плитчина в Южнокитайско море.

Филипините заявиха, че подобни ходове са били насочени към прекъсване на мисиите за снабдяване на филипински войници, разположени на военноморски кораб край спорната плитчина.

Говорител на китайското външно министерство подчерта, че ако Филипините наистина искат да деескалират ситуацията, трябва незабавно да спрат да изпращат кораби, както и доставки на незаконно заседнали кораби.

Китай претендира за суверенитет над голяма част от Южнокитайско море, където търговски кораби докарват повече от 3 трилиона долара годишно. Филипините, Индонезия, Малайзия, Бруней и Виетнам също претендират за някои части от Южнокитайското море.

През 2016 година международен трибунал заяви, че иска на Китай няма правно основание. Това решение беше отхвърлено от Пекин.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Ким Чен Ун наблюдава теста на тактически балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун e наблюдавал в петък...

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg