https://www.gerb.bg/bg

Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата

Снимка: архив БГНЕС

Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата и вярвам, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени в съда. Важното е българският съд да отсъди, кое е право и кое – криво. … Това е първа стъпка и аз се надявам накрая истината да стигне до съда„. Това заяви пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

Самата Йончева е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая и подчерта, че Европрокуратурата има право да провежда самостоятелно разследване чрез делегираните прокурори.

Припомняме, че Елена Йончева бе един от ясните критици на кабинета „Борисов“. Тя заедно с колегата си от ЕНП/ДБ Радан Кънев внесоха общо искане институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента през август 2020 г. Тя настояваше и за разследване за подслушването, както и за откритите кюлчета злато и пари в спалнята на премиера.

Припомняме още, че на 17 март около 21 часа полицаи са претърсили дома на бившия премиер Бойко Борисов и са го арестували. Той заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на трите правителства на ГЕРБ Севделина Арнаудова престояха 24 часа в ареста.

Според прокуратурата няма основание за повдигане на обвинение. По-късно имаше изявление и на премиера Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков, които оспориха тезите на държавното обвинение. От МВР в отговор на прокуратурата заявиха, че са искали повдигане на обвинение и за тримата задържани.

Фактът, че до момента не отрича, че разследва конкретния сигнал, е достатъчно ясен сигнал. Какви са причините ще разберем на по-късен етап, вероятно имат своите причини да не дават гласност. … Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е много важно Европрокуратурата да събере достатъчно доказателства, за да може съдът в България да се произнесе„, каза Йончева.

Тя е категорична, че трябва да се спазва върховенството на закона, защото е много важно да няма и капка съмнение, че не се спазва законът при задържането на бивш премиер на европейска държава.

Всичко тук, а и в Брюксел ще се наблюдава много внимателно. Групата на Социалистите и демократите в ЕП излезе с декларация по повод задържането на бившия премиер, в което се казва: „Сега очакваме правосъдието да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта трябва да победи и да покаже на хората в България и в ЕС, че има нулева толерантност при злоупотреба с еврофондове“. Колегите имат също достатъчно информация, а и аз съм във връзка с Европейската прокуратура. Надявам се съвсем скоро да получим повече информация„.

Относно войната в Украйна бившият военен репортер каза, че е попитала украинския министър на отбраната Алексей Резников при изслушването му в Комисията по отбрана на ЕП.

Попитах го с кого преговаря в България и на какъв етап са тези разговори. Въпросът ми беше дали искат руско въоръжение от Полша, Словакия и България. … Той отговори, че не може да разкрие детайли, но е изпратил писма до министрите на отбраната на споменатите държави. Каза, че иска всякакво въоръжение, включително и танкове„, каза Елена Йончева. Тя смята, че страните от Европа не трябва да въоръжават Украйна, а да положат хуманитарни и дипломатически усилия.

Въоръжаването на Украйна само ще продължи войната, а няма да доведе до траен мир„, каза Йончева и допълни, че това е мнението на много евродепутати.

Тези, които въоръжават Украйна, воюват с Москва, използвайки украинска територия. … Не може, помагайки на Украйна, да, ние трябва да правим всичко, което е възможно да помагаме на бежанците, но не можем да наказваме нашите граждани за грешки и за престъпления – както на Москва, така и на ЕС„, обясни Йончева.

Тя цитира върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността Жозеп Борел, че в Европа имаме своите грешки.

Аз очаквам да отговори какви. Защото няма как в ЕС да намерим необходимия инструмент за дипломатическо решение на конфликта, ако не знаем какви са причините, които доведоха до тази братоубийствена война. … Говори се вече за използване на ядрено оръжие, това са страшни неща, как ЕС допусна да се стигне дотук – това са големите въпроси, на които Европа трябва да даде своя отговор, иначе само ще генерираме евроскептицизъм„, каза Йончева.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Проф. Миглена Темелкова: Магистри във ВУЗ-ове получават заплати, колкото чистачка

Висшите училища готвят протест. Проф. Миглена Темелкова от съвета...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

Опозицията в СОС очаква или оставка, или уволнение заради Патриарха

ГЕРБ иска и извънредно заседание на градския парламент

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg