https://www.gerb.bg/bg

Албена Стоилова от Окръжната прокуратура пред NEWS24sofia.eu: Няма обвинен за грабежа на инкасото в Перник

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Тодор Стефанов/

Все още никой не е дал информация за разкриване на грабежа на 1 милион лева от инкасо в Перник!

Това обяви пред Информационна агенция News24sofia.eu говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

Повече от два месеца след удара няма поблазнили се да пропеят и да вземат 200-те бона награда, обявена от охранителната фирма за информация за грабежа.

От държавното обвинение са в постоянна пряка връзка с „ВИП секюрити“, които предлагат тлъстата сума срещу достоверна информация.

До момента не се е намерил смелчага, който да проговори за ошушкания инкасо автомобил.

Ако постъпи сигнал, той веднага ще ни бъде предаден, категорична е пред News24sofia.eu прокурор Стоилова.

За по-голямо удобство от охранителната компания уточняват, че информацията може да им бъде споделена в социалните мрежи или чрез други контакти.

След грабежа криминалисти се надяват да получат сведения за удара от познайниците от контингента на автоджамбазите.

Причината е, че след като взимат пачките, бандитите духват с джип, за който се предполага, че е краден.

Както вече News24sofia.eu съобщи, че возилото е открито опожарено над пернишкия кв. „Струма“ в близост до АМ „Струма“. На него обирджиите са сложили фалшиви регистрационни табели, установяват ченгетата. В подобни случаи се пренабиват номерата на рамата и двигателя, за да се затруднят разследващите с установяване собствеността на колата, коментират запознати. Обикновено автомобилите, с които се извършват престъпления, се задигат няколко месеца по-рано.

За това, че апашите са се подготвили старателно, признават и от полицията. И към момента криминалистите работят по досъдебното производство за въоръжен грабеж в особено големи размери, но не издават дали имат заподозрени, за да не попречат на разследването.

Припомняме, че колосалният обир става на 18 декември м.г. посред бял ден. Около 16 часа четирима маскирани и въоръжени бандити нападат инкасовия автомобил в пернишкия кв. „Могиличе“ до сграда с офиси. По време на екшъна един от гардовете е фраснат с оръжие по главата. Колегата му подава сигнал с паникбутон и на мястото пристигат ченгета. През това време злосторниците си плюят на петите с пачките.

Първоначално от полицията се съмняват за участие на вътрешен човек, тъй като нито една от трите камери в района не заснема сцената на престъплението. От охранителната компания отбелязват, че след проведена вътрешна проверка е изяснено категорично, че служителите им не са замесени в грабежа. Разследващите загатват, че обирджиите са оставили следи, но не посочват какви.

Освен грабежа на инкасото още един крупен обир продължава да се нищи от прокуратурата. Повече от година държавното обвинение продължава с опитите да разплете случая с обира на митницата в Благоевград. Той е извършен през нощта на 18 януари 2020 г. Апаши с ъглошлайфи отмъкват близо 230 хиляди лева в различна валута и 20 кила сребърни накити. В митницата се съхранявали иззета валута от закритите звена в Кулата и Кюстендил, уточняват разследващи.

И за този обир се подозира намеса на вътрешен човек. В сградата се пази и конфискувано злато, но то е изнесено дни по-рано. Бандитите през цялото време си мислят, че задигат накити от ценния жълт метал. Те прескачат оградата, катерят се по външна аварийна стълба и влизат през отворен прозорец. След това се насочват към склада с веществените доказателства и с ъглошлайфи режат касите. Щом взимат ценностите, запушват сифоните на мивките и оставят пусната водата. Така наводняват цялата сграда, за да прикрият следите си. Заради трика криминалистите им лепват прякора „Мокрите“.

При бягството си злосторниците разпиляват част от плячката в двора на митницата. За да не губят време, я зарязват и духват. На следващия ден ченгета събират разпиляното и измерват, че изпуснатите синджири и пръстени са с тегло към 2 килограма.

Разследващите предполагат намесата на вътрешен човек, тъй като обирджиите прекарват близо 3 часа в митницата, а аларменият сигнал на СОТ-а е изключван няколко пъти. Освен това апашите са се придвижвали безпроблемно в лабиринта от коридори, а камерите са заснели само тъмните им силуети, издават запознати.

Още се издирват свидетели, които да дадат показания във връзка с обира. Не мога да кажа дали вече са разпитвани и дали са от охраната, защото това е следствена тайна, заяви пред репортер на News24sofia.eu районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.

Служител на митницата в Благоевград е уволнен след крупния обир, става ясно няколко месеца след удара. Той е разкаран заради пропуски в инвентаризацията и документацията на съхраняваните в складовете конфискувани пари и стоки. Административните проблеми лъсват след кражбата. Кадърът обжалва уволнението си в съда. Пред магистратите защитата му настоява да бъде изискан договорът за охраната на Митническо бюро – Благоевград, защото извършената кражба в склада е заради безотговорност от други служители, свързани с охраната.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg