https://www.gerb.bg/bg

2524 лв. нужни вече месечно за едно семейство с дете

Необходимите средства за живот на едно тричленно семейство от двама работещи възрастни плюс едно дете са в размер на 2 524 лв.

Данните за наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за второто тримесечие бяха представени от президента на КНСБ Пламен Димитров и от Института за социални и синдикални изследвания към синдикалната организация.

Средствата необходими за един работещ живеещ сам човек са 1402 лв. Доходът необходим за издръжка нараства с: 0.6% на тримесечна база и 10.6% на годишна база, посочи Пламен Димитров.

Повишена динамика на средните цени в групата на хранителните стоки се наблюдава при:

Нарастване през последното тримесечие се отчита при: „Месо и месни продукти“ – тримесечният ръст общо за групата е с 2.8% и с 15.7% на годишна база. Продължава нарастването на цените при телешко и свинско месо в диапазон 3-4%, като на годишна база достига около и над 22% -25%. Пилешко месо нараства с около 5.3%.

Захар и захарни изделия нарастват с 0.8% на тримесечна база и на годишна с 18.8%. На тримесечна база цената на захарта се задържа на същите нива, докато на годишна база се увеличава с 21.7%, или с повече от 35-40 стотинки.

Яйцата също нарастват с 45.9% на годишна база.

При плодовете на тримесечен ръст общо за групата е с 4.4% и с 10% на годишна база. Цените на услугите в заведения за обществено хранене също бележат ръст с 2.4% на тримесечна база. Сладкарници/кафенета“ с 16.6%, при ресторанти с 12% на годишна база.

Групата на „Мляко и млечни продукти“ -бележи намаление на тримесечна база с 0.4%, за година средно нарастването е с 25.5%. Животински и растителни масла“ намаляват с 4.6% на тримесечна база, на годишна намаление с 8.6%. Слънчогледовото олио бележи намаление с 8.2%, а на годишна база намалението е в диапазон 1,30 – 1,70 лв. (около 25%).

Освен това намаляват и някои нехранителни стоки. Намаление на тримесечна база се регистрира при природния газ и твърдите горива. За година цената на природен газ намалява с около 50%, но цената на дърва за горене нарастват с около 25%, топлоенергия ръст с 39%. Ръст се отчита при „Жилищно обзавеждане и домакински уреди“ с 1.8% на тримесечна база, а на годишен с 24.5%.

Облекло, обувки и лични принадлежности също бележат ръст с 2.4% на тримесечна база, на годишна с 9.5%.

Групата на „Здравеопазване“ отчита годишен ръст от 10.2%, на тримесечна база. Лекарствата задържат ценовите нива на тримесечна база, но на годишна нарастват с 18.3%. Нарастване се отчита при лекарства, като: парацетамол, аспирини (ацетизал), алергозан и други.

В заключение президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че от синдикалната организация настояват за:

За приемане на исканията на КНСБ за промени на Закон за държавен бюджет 2023г с нови 305 млн. лв. – за гарантиране на допълнителни средства за ръст на заплатите на всички работещи в обществения сектор, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация от 01.2021 до 05.2023г.

  • Ръст минимум от 10% за 2023 г. на всички заплати;
  • Догонващ ръст на доходите, който да компенсира натрупаната двугодишна инфлация за периода 2021-2022 г. за всички заплати;
  • Втора актуализация на минималната работна заплата и достигането до размер 850 лв.;
  • Въвеждане на необлагаем минимум;
  • Връщане на 20% ДДС ставки за хляб, брашно и ресторантьорски услуги.
  • Поемане на ангажимент за възможно най-бързо транспониране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК.
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

13 000 ще бъдат на изпит по английски език

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg