https://www.gerb.bg/bg

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

Снимка: iStock

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. 945 или 39.80% ще са профилираните паралелки, а професионалните – 1429 или 60.19%. Това стана ясно на заседание на Отрасловия съвет по образование, на което беше утвърдено предложение на Министерството на образованието и науката (МОН) съотношение. Заседанието бе открито от служебния образователен министър Галин Цоков.

Планирани са 130 професионални паралелки в дуална система на обучение – с 23 повече спрямо миналата година, съобщиха от МОН. Разкриват се и паралелки за изцяло нови за конкретни области специалности. Например в област София-град ще има паралелки за „Помощник- възпитател в отглеждането и възпитанието на деца“, а в Пловдивско – „Програмиране на изкуствен интелект“, „Театрален грим и перуки“, „Ветеринарен лаборант“. „Продавач-консултант“, „Цветарство“, „Фотография“, „Художествена тъкан“. За Варненска област новите специалности са „Сценичен костюм“ и „Асистент на лекар по дентална медицина“, а за Бургас „Електрообзавеждане на кораби“ и „Осигуряване на продуктова информация“, във Врачанско – „Социална работа с деца и семейства в риск“, в Благоевградско – „Подпомагане на възрастни“ в Благоевград, а в област Видин – „Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания“.

Социалните партньори и екипът на МОН обсъдиха също предстоящите държавни зрелостни изпити (ДЗИ) и националното външно оценяване (НВО). Над 51 000 са подадените заявления за първата матура на 17 май – по български език и литература. За втората задължителна матура по профилиращ предмет английският език остава най-предпочитаният предмет, като са подадени близо 13 000 заявления.

На заседанието стана ясно още, че за сесията май-юни подалите заявления да се явят на изпит за повишаване на оценка от матурата няма да заплащат такса, защото промяната в постановлението на Министерския съвет за таксата няма да е влязла в сила.

Отрасловият съвет одобри и промени в Наредбата за приобщаващо образование, които предвиждат да бъдат осигурени технически средства и софтуери за допълваща и алтернативна комуникация, които да могат да се използват от деца и ученици с двигателни проблеми. Така ще се даде възможност също да се осигурят при необходимост подпомагащи технически средства и софтуери за обучението на деца и ученици със специфични нарушения на способността за учене – с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, е единственият осъден от бандата

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg