https://www.gerb.bg/bg

125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите приеха Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Народните представители гласуваха със 124 гласа „За“, 98 гласа „против“ и без „въздържали се“. Дори и при прегласуването, поискано от „Продължаваме промяната“, за да дадат шанс на БСП да се поправят, отново промените в Изборния кодекс минаха – със 125 гласа „За“, 101 гласа „против“ и отново без въздържали се.

Така законотворците отхвърлиха наложеното частично вето от държавния глава, като споровете по изборния закон бяха повече от три часа.

В контекста на дебатите бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП Кирил Петков запита защо машинният протокол да не бъде включен към документацията, която може да се отпечата в края на изборния ден и да се сравни с протокола на ръка. Защо не се сложи поне като контрола, недоумява Петков.

Асен Василев добави, че ГЕРБ искат заедно с Меси от Банкя да подправят местните избори и затова се правил целият цирк с промените в Изборния кодекс.

Андрей Гюров заяви, че достойните заплати за лекарите, медицинските сестри, приемането на България в Шенген, в Еврозоната и приемане на антикорупционното законодателство са по-важни теми от промените в Изборния кодекс. Всичко води до подготовка за нови избори и то избори, които ще върнат едни практики, които хората позабравили и които машините предотвратявали. Надежда има, защото от нашите битки има резултат – има видеонаблюдение, запази се възможността да се гласува в малките секции в чужбина, доволен е Гюров. Войната и атаката срещу машините е атака срещу мнозинството от хората, а крайният ефект е загуба на доверие в изборния процес.

Това, че не успяхме в битката не значи, че ще се откажем. Затова ще направим всичко възможно да поправим щетите, нанесени от промените в Изборния кодекс. Нашата цел е да градим и не да разрушаваме„, закани се Андрей Гюров. Той настоя народните представители да подкрепят ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Длъжни сме да върнем споделеното чувство, че играта е честна и че всички сме част от този процес, каза още той.

Бранимир Балачев от ГЕРБ заяви, че е меродавно броенето на хартиените бюлетини. Въпросът с недействителните бюлетини, ако някои купува гласове и прави нещо на бюлетината, Балачев е „за“ такъв вот да не се брои за нито една от партиите.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ посочи, че същественият въпрос, на който партиите не отговорили, е подкрепят ли ветото на президента или не. Изборният кодекс е най-важният закон, защото само с ясни и честни правила, само така присъствието в пленарна зала ще е легитимно и ще отговаря на желанието на избирателя, обясни Рангелова. Когато решенията се взимат от действително избраниците на народа, а не от тези, които някои е решил да подмени, тогава ще се взимат правилните решения за България и българите, подчерта тя.

„Възраждане“ споделят добре аргументираните мотиви на юридическия екип на президента, за да ни напомни, че Изборният кодекс трябва да бъде преосмислен, да бъдат направени отстъпки и да отговаря на очакванията за честни избори. Цвета Рангелова призова депутатите да подкрепят ветото на президента с аргумент, че Изборният кодекс се нуждае от поне още едно преосмисляне.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Украйна ударно внася ток от пет европейски страни

Украйна планира рекорден внос на електроенергия от пет европейски...

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

В Русия искат 17 години затвор за възрастен учен, работил по хиперзвуковите ракети

Прокурорите поискаха 17-годишна присъда затвор за възрастен руски учен,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg