Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Обновеният драматичен театър във Видин ще заработи от 1 юни (ОБНОВЕНА)

Репортер по темата: Лора ГЕОРГИЕВА, News24sofia.eu Видин

Драматичен театър във Видин беше обновен изцяло, реставриран, преобразен и още по-прекрасен!

Ще отвори врати на 1 юни, предаде репорерът на Информационна агенция News24sofia.eu Лора Георгиева.

Очаква се в кратък срок и разрешението за ползване на сградата от РДНС – Видин, след ремонтните дейности на фасадата на театъра:

За изпълнението на дейностите бяха отпуснати над 2 млн. лв. с Постановление на Министерски съвет и съгласувано по Закона за държавния бюджет на Република България. Видин вече има един обновен, прекрасен общински театър, който знаете, че е и първият, построен в България, с което ние би следвало много да се гордеем. Всички дейности, които са извършени там – основен ремонт и подмяна на компрометираните части на покривната конструкция, с подмяна на керемиди, улуци и водосточни тръби. Подмяна на дограмата, на цялата сграда. Ремонт и боядисване на фасадите. Вътрешен ремонт на салона, балконите, гримьорните, сцената, подземните помещения. Подмяна на седалките с нови, включително и монтаж на места за инвалиди. Местата в залата са намалени от 400 на 360 бройки, като са съобразени всички противопожарни изисквания и норми. Подмяна на отоплителната инсталация с нов котел, за мое съжаление само ще вметна- с дизелово гориво. Подменени са всички стари тръби, радиатори нови, нова вентилационна система. Изградени са изцяло нови санитарни възли. Направена е вертикална планировка и озеленяване около цялата сграда. В бъдеще Общината ще работи по темата министерството на културата да се ангажира много активно с развитието на първия построен театър в България, защото смятам, че той е емблематичен не само за Видин, а и за цялата страна.“

Видин Вест - Връщат автентичния вид на театъра във Видин?

Преобразуването на видинския драматичен театър в самостоятелно юридическо лице дава възможност за кандидатстване с проекти. Това каза директорът Дейвид Славчев по повод преобразуването на театъра всамостоятелен културен институт:

Какво ни дава това? Вероятно много хора се питат, защо беше тази борба? Не само, защото видинският театър беше единственият в България, който беше малко извън закона, а защото сега вече ние можем да кандидатстваме по много проекти. Тъй като нашият бюджет не е много голям, ние сега можем да кандидатстваме по проекти за театър, за пиеси, включително към фонд „Култура“, към министерството, към европроекти… Пред нас вече стоят и тези възможности, за което аз съм изключително щастлив. От това печели театърът, респективно от това печели и общността, защото ще имаме възможност с повече пари да правим по- хубав театър, да каним по- скъпи режисьори и да се чуе за този театър в България.“

Освен ремонта за 2 млн. лева, общинското ръководство е подготвило ново проектно предложение за 800 000 лева, обясни заместник-кмета , Борислава Борисова:

Кандидатствахме пред Министерство на културата. Инвестиционният ни проект включва – обзавеждане, сценично осветление, акустика, вентилация и видео наблюдение. Нещо, което не беше включено в двата милиона лева от предишното управление. Вече са общински културен институт и началото на встъпването му като такъв е от 1 юни. Очакванията на общинското ръководство са за едно модерно развитие, чрез създаване на спектакли с висока художествена стойност и популяризирането му, както на национална, така и на световна сцена.

Драматичен театър „Владимир Трандафилов“ е първата построена сграда в България специално за театрални нужди – с обширен салон, партер, ложи и галерии, голяма сцена, оркестрална и остъклен покрив. През 1879 г. във Видин е основано Благотворително театрално дружество „Вида“. Първите представления били в тъй нареченото „Народно кафене“ в Болярската махала. Театър „Вида“ е построен през 1891 г. със средства, събирани от фонд „Постройка на театър „Вида“, основан през 1887 г. от инициативен комитет.

На agencynews24@gmail.com, Информационна агенция News24sofia.eu очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Сблъсъци пред грузинския парламент заради Закона за чуждестранните агенти (СНИМКИ)

Грузинските сили за сигурност са използвали водни оръдия и...

Полицията в Санкт Петербург ликвидира мъж, заплашил със самоубийство

В руския Санкт Петербург при престрелка е бил убит...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img