https://www.gerb.bg/bg

Земеделци обвиниха ДФЗ в погазване на европейското право

Снимка: iStock

Български земеделски производители, компании и граждани излязоха с отворено писмо до ЕК, премиера Николай Денков и министрите на финансите, земеделието и регионалното развитие. В позицията си те обвиняват Държавен фонд „Земеделие“ в погазване на европейското право и неизпълнение на решения на българския съд.

Земеделците посочват, че водят съдебна битка с ДФЗ от 2019 г. във връзка с неизплатени задължения в размер на 1,5 млн. лв. Те обвиняват ДФЗ, че не е възстановил разходите им за отглеждането на земеделска продукция.

Обществено известно е, че на българските деца се предоставят безплатно плод и мляко, финансирани с европейски средства и националния бюджет. Администратор на средствата е Държавен фонд „Земеделие“, единствената акредитирана разплащателна агенция за сектора в България. През учебната 2018/2019 г. ДФЗ одобрява изпълнители по схема „Училищен плод“, по които 420 000 деца да хапват безплатно плод с осигурени над 5 млн. лева европейски и 15 млн. национални средства. За консумираните от над 120 000 деца плодове, ДФЗ връща отпуснатите 1.5 млн. лв. на ЕС, като отчита в мониторинговия си доклад към ЕК и нашите доставени количества плодове и зеленчуци по училищните схеми, които и до настоящия момент не са ни платени, твърдят недоволните земеделци.

Те подчертават, че ДФЗ поема ангажимент да предостави плодове и зеленчуци на децата, но не желае да заплати за доставените количества, като така лишава земеделците от приходи. Заявените пред ДФЗ, но неплатени училищни плодове на децата, разкриват фундаментални и системни проблеми в начина, по който България управлява отпуснатите евро помощи от Брюксел, поясняват земеделците.

Като друг проблем те определят неплащането на субсидиите от ЕС, предназначени за подпомагане на българското земеделие.

Земеделците поставят следните въпроси:

  1. Кой ще поеме отговорността на Република България и Европейския съюз и ще плати изядените плодове на децата, които Ви напомняме, че са за сметка на държавния бюджет и отпуснатите евро средства, а не с нашите собствени финансови средства, т.е не са дарение?
  2. Кой е виновен за изгубените 1,5 млн. лева евросредства за изядени, но неплатени от ДФЗ плодове по училищните схеми, финансирани от ЕС и БГ?
  3. Кой и как ще преустанови завинаги административния произвол на ДФЗ, който неправомерно губи предоставените ни евро субсидии от ЕС и съзнателно убива българското земеделие?
  4. Каква е причината да не е осигурен бюджет от държавата за осигуряване на безплатните плод и мляко на децата, финансирани от ЕС и БГ?
  5. Коя друга държава, членка на ЕС си е позволила да не плати безплатните плод и мляко на децата по училищните схеми?

Те настояват българската държава да поеме своите ангажименти по отношение опазване правата на всеки гражданин, ценностите на Европейския съюз и подписаните договори.

Отвореното писмо е изготвено от Милена Рашева, земеделски производител и управител на „Ню Проджектс Консулт“ЕООД и „София плод“ЕООД, Георги Цанков, управител на „Фууд Деливъри Експрес“ЕООД, Стефан Шалявски, земеделски производител и управител на „Терра Веджис“ЕООД и Красимир Крумов, управител на „Мидек“ЕООД.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хамас готов на споразумение с Израел

Хамас е приел американско предложение за започване на преговори...

Губернаторът на Масачузетс зове Байдън да се откаже

В открита петиция се намеква за нов кандидат

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg