https://www.gerb.bg/bg

Зеленски към евролидерите: Закъсняхте със санкциите

В обръщение пред европейските лидери украинският президент Володимир Зеленкси ги помоли да не закъсняват с членството на Украйна в ЕС, както се случи със санкциите срещу Русия, цитира думите му УНИАН.

Вие приложихте санкции. Благодарни сме. Това са мощни стъпки. Но беше малко късно. Защото, ако беше превантивно, Русия нямаше да влезе във война. Поне никой не знае със сигурност, имаше шанс“. Блокирахте „Северен поток-2“. Благодарни сме Ви. И с право. Но и то беше малко късно. Защото ако беше навреме, Русия нямаше да създаде газова криза. Поне имаше шанс,“ каза президентът на Украйна.

Той отбеляза: „Вие сте единни, обединени около нас. Но искам да кажа, че това беше направено по един различен начин. Но още веднъж – основното е, че се обединихте. И ние наистина го оценяваме.“

Той отбеляза, че сега се подготвя членството на Украйна в Европейския съюз.

Най-накрая. Тук Ви моля – не закъснявайте. Моля. Защото този месец (последния-бел.ред.) сте сравнявали тези различни светове и можете да видите всичко. Кой какво струва. И че Украйна трябва да бъде в ЕС в близко бъдеще. И ние имаме този шанс„, подчерта Зеленски.

Европейският съюз обеща да създаде Доверителен фонд за солидарност с Украйна за нейното възстановяване. Това се посочва в параграф 8 от заключенията от срещата на върха на ЕС.

Като се вземат предвид разрушенията и огромните загуби, нанесени на Украйна от руската военна агресия, ЕС се ангажира да подкрепи правителството на Украйна за посрещане на неотложните нужди на държавата и след войната за възстановяване на демократична Украйна. За тази цел Европейският съюз се съгласява да създаде Доверителен фонд за солидарност с Украйна и кани международни партньори да участват и призовава за незабавна подготовка. ЕС „призова Европейската комисия да продължи да предоставя техническа помощ за реформите в страната„. ЕС също така призова за своевременно организиране на международна конференция за набиране на средства за фонда.

Припомняме, че непосредствено след началото на руската инвазия Украйна депозира молба за приемане в ЕС по ускорена процедура. Тази идея се подкрепя от балтийските и някои централноевропейски страни като Полша и Словакия. ЕС макар и да прие молбата за Украйна и да изрази категорична подкрепа за страната даде ясно да се разбере, че това не може да се случи толкова бързо и със сигурност не веднага.

Въпреки изявленията тук, в централата на НАТО, а и в Брюксел, за подкрепа на Украйна и решимост да се накаже Русия финансово, BBC пише, че реалната ситуация е „отрезвяваща“. Нито един от европейските лидери не успя да посочи признаци, че санкциите са започнали да променят по някакъв начин поведението на Путин или са повлияли на решението му да започне война с Украйна.

Засега стратегията на НАТО е да снабдява украинците с оръжие в очакване, че безпрецедентните финансови санкции, наложени на Русия, ще я убедят да спре да напада съседката си.

Страните от НАТО настояват, че правят всичко възможно да въоръжат Украйна, без да ескалират конфликта или да се намесват пряко, което според тях може да има тежки последици.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Даниел Митов: Митология е, че ДПС командва ГЕРБ

ГЕРБ се опитали да бъдат възрастният човек в стаята

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Хусите от Йемен обявиха в понеделник, че са извършили...

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

Украйна отново атакува Крим

Не се разкриват допълнителни подробности

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg