https://www.gerb.bg/bg

Заводът за боклук и боклуците на София след рунд пореден ГЕРБ срещу Терзиев

Снимка: БГНЕС

Васил Терзиев оздравява завода за боклука, за да не се изпълни до 2 г.

Заводът за боклук в София се оздравява и системните проблеми се решават. В това увери кметът на София Васил Терзиев на пресконференция, посветена на работата на Общинското предприятие за третиране на твърдите битови отпадъци на София. Брифингът на кмета идва след като от ГЕРБ/СДС започнаха кампания от тази сутрин, след направена проверка на място и в която кампания твърдят, че вече в завода се работи много по-малко и заводът реално не изпълнява задълженията си по оползотворяване на RDF.

Терзиев обясни, че темата за отпадъците на София е епизод пореден от митове и легенди за боклука на София. Темата за боклука присъства нон-стоп в дневния ред на общината и извадихме факти, направихме посещение на завода, а през цялото друго време Столична община е обвинявана по темата, посочи Терзиев. Реално извършеното от местната власт и новото управление на София – да се премахне един посредник.

Поставено е като цел до края на годината депонирания отпадък да е под 10%, така животът на завода за боклук няма да се изчерпи до въпросните 20 – 28 месеца, а ще се удължи.

Терзиев добави, че с 3 млн. лв. ще бъдат съкратени разходите за ръчно сепариране, като ще се увеличи бройката на хората. Кметът на София обеща още, че ще подобри под 10% изгаряне на нерегламентиран отпадък.

Кметът Васил Терзиев направи и една стряскаща прогноза – че съоръжението е с капацитет 21 години, но ще бъде запълнено за около 9 години.

Сами може да направите сметката колко добре е управляван процесът по рециклиране, горене на RDF. Не се включва малка подробност – били са извозвани стотици тонове боклук в Долни Богров„, каза той.

Директорът на завода за отпадъци инж. Николай Савов добави, че качеството на RDF отговаря вече на всички изисквания и показатели, заявени в документите. Така ще може да се сключат договори за изгаряне с циментовите заводи. Това, което не е правено до този момент, тъй като RDF е бил влажен.

Работата на завода е стабилизирана и се подобрява поетапно, посочи Савов. Той добави, че отделянето на природните материали е сериозна част от работата на завода.

За периода от 2019 до юни 2023 г. на фирмите, които са извършили сепариране са платени над 13 млн. лв., а общината е получила малко над 350 000 лв.

Савов увери, че заводът за боклук работи и покрива отпадъка на София. Следващата стъпка е да се отделят рециклеруемите материали така, както е по проект. Заводът е направен, за да отделя RDF отпадъци, а не да рециклира отпадъци, уточни той. Чисто технологично е нормално да има различни проблеми, отчете той. Към настоящия момент с наличния персонал и работниците са освободени 16 работни места. Това позволява да се стигне до нивото на рециклиране на отпадъци като от миналата година.

ГЕРБ сезират РИОСВ-София заради завода за боклук на София

Темата за завода за боклук бе продължена и от ГЕРБ и с трибунка, за да имат те последната дума. София е застрашена и изправена пред огромен екологичен проблем, предупреждават от ГЕРБ.

Общинският съветник и бивш председател на СОС Георги Георгиев отново обясни, че вчера от формацията са посетили завода и са установили 3 притеснителни факта. Първото притеснително, по думите на Георгиев, което не било отречено и на пресконференцията на кмета на София е, че готово RDF гориво се заравя в депото. Ако продължават да заравят отпадъци ще затворят завода да затворят завода и за 2 години.

Затова ГЕРБ-СДС ще подадат сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и водите-София.

Второто – и това е крайно притеснително за ГЕРБ – няма организация за рециклирането на отпадъци. Трябва да има десетки работници на 24-часова смяна, които да отделят от поточните линии отпадъците, които са за рециклиран.

Третото – един от бункерите е пълен на 90%, а другият на 70%.

Няма кой да отделя материалите за рециклиране, притеснен е Георги Георгиев.

Той няма обяснение и защо Васил Терзиев не е провел срещи и процедури за оползотворяване на RDF горивото и да бъдат извадени ценните суровини, възмутен е Георги Георгиев.

Георги Георгиев не вижда спешни мерки за депото за отпадъци от страна на декларираните твърдения на Васил Терзиев.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Лорита Радева също посочи, че в много спешен порядък трябва да се вземе решение относно оползотворяване на RDF горивото в общинска инсталация.

Вярна е тезата, че ще се запълни депото на София. Прави се всичко възможно обемите на депото да се изчерпят в много кратки срокове, а това е недопустимо. Да се пълни депото с ударни темпове не е допустимо – финансово, екологично и спрямо обществения интерес недопустимо„, категорична бе Радева.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Летни бури засегнаха Западните Балкани

Фронтът се насочва към България

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

ГДБОП и ДАНС пресякоха търговия с химически вещества (СНИМКИ)

ГДБОП и ДАНС пресякоха престъпната схема за търговия с...

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

Путин разпореди Русия да произвежда ракети със среден и малък обсег

Русия очевидно трябва да започне да произвежда ракети със...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg