https://www.gerb.bg/bg

Заведенията искат властта да се сеща за тях не само когато дойде време за данъците

Снимка: архив БГНЕС

Парламентарните избори минаха и картината на бъдещето управление вече се избистря въпреки вълната от политически оставки. Това заявяват от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България в отворено писмо позиция към евентуалното ново коалиционно правителство и все още действащия служебен кабинет.

Те обаче подчертават, че малкият и среден бизнес е поставен на колене и фалитите са далеч повече от оставките на партийни лидери.

От БАЗ и СЗБ твърдят, че малкият и среден бизнес е подложен на геноцид поради липсата на държавна подкрепа в условията на частичен локдаун с високи цени на тока, намалено в пъти потребление и 100% разходи.

Осъзнаваме, че в момента сме ви маловажни, но напомняме, че много скоро ще се сетите за нас, когато дойде моментът да правите бюджет и установите, че при така свитото потребление данъци няма от къде да дойдат, заканват се от бранша.

По тази причина настояват, докато текат преговорите за съставяне на правителство, спешно да бъде осигурена държавна подкрепа със задна дата – от въвеждане на „зеления сертификат“.

В писмото се посочва, че в сегашния си вид мярката 60/40 е напълно недостъпна – спад в оборота с 30% или 40% спрямо 2019 г. на практика означавало фалит.

От БАЗ и СЗБ са категорични, че докато все още важи „зеленият сертификат“, е важно той да бъде въведен и за държавната и общинските администрации, където има огромна концентрация на хора, както и да важи само когато страната е в „тъмночервена зона“.

Според тях не бива темата за безплатните тестове да излиза от публичното пространство, тъй като те дават право на избор и помагат за свободното движение на здравите хора.

Те заявяват, че очакват от настоящите и бъдещите управляващи ясна финансова политика по отношение на сектор „Туризъм“, пакет от мерки за запазване заетостта в сектора, подпомагане и осигуряване на кредитни програми за възстановяване на бизнеса, план за справяне с инфлацията и високите цени на тока.

Уважаеми госпожи и господа, от които зависи настоящето и бъдещето на България, не подхождаме с предубеждение и вярваме, че обещанията, които чухме по време на предизборната кампания, ще се превърнат в дела, с които да ни помогнете да оцелеем. Не ни разочаровайте, защото, убиете ли нас, повличате цялата икономика!“, призовават от бранша.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутати от ДПС с настояване за един лидер – Ахмед Доган

Депутатите от ДПС, които се обявиха против кабинета Желязков...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Георги Георгиев пренася от СОС в НС уроците по местна власт

Георги Георгиев от ГЕРБ ще дава уроци на колегата...

Новото нидерландско правителство положи клетва

Новото дясно правителство на Нидерландия създадено от коалиция, предвождана...

Съдът отхвърли иска на МФ по делото за хазарта срещу Васил Божков

Съдът отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg