https://www.gerb.bg/bg

Защитата на Гиркин иска той да бъде изпратен на фронта в Украйна

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Защитата на бившия „министър на отбраната на ДНР“ Игор Гиркин (Стрелков), осъден в Русия на четири години затвор по делото за публични призиви за екстремистка дейност, ще поиска да бъде изпратен на военна служба в една от военните части „в зоната на специалната военна операция,“ както наричат ​​ в Русия войната срещу Украйна. Това каза пред РБК неговият адвокат Александър Молохов.

Стрелков подкрепи пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но критикува руското ръководство и военни за липсата на ефективност при воденето на бойните операции.

Срещу него бе образувано дело заради две публикации в канала му в Telegram, в които ФСБ открива призиви за екстремизъм. През януари тази година той беше осъден на четири години затвор.

В края на януари адвокатите обжалваха присъдата на Стрелков. Според Молохов заседанието по наказателното дело ще се проведе в Първи апелативен съд с обща юрисдикция в Москва на 15 май.

Изявлението на Молохов беше придружено от документ (РБК разполага с него), който потвърждава съгласието на една от военните части на територията на самопровъзгласилата се ДНР да сключи договор с Гиркин.

Бивш офицер от службата за сигурност на ФСБ на Русия и командир на бойното поле, известен също като Игор Стрелков, Гиркин помогна на Русия да анексира Крим през 2014 г., нелегално преминавайки границата с Украйна и заедно с малък отряд превземайки град Славянск в Донецка област, с което започва война, която продължава и до днес. Скоро след това организира проруски милиции, които изтръгнаха част от Източна Украйна извън контрола на Киев – събития, които предхождаха пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Той получи задочна доживотна присъда от нидерландски съд през 2022 г. за предполагаемата му роля в свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Източна Украйна през 2014 г., когато загинаха 298 пътници и екипаж. Тогава той отрече да е извършил престъпление.

За него може да се каже, че създаде т.нар. Донецка народна република, но за 10 години измина целия път от герой до враг на сегашната руска държава. Първият „министър на отбраната“ на т. нар. ДНР остана незасегнат дълго време, явно и от уважение към военните му „заслуги“, така и от уважение към миналото му като офицер от ФСБ.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България (СНИМКИ)

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ)...

Мъж се е удавил край Созопол

Трагичен инцидент по Южното Черноморие

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Лошо“: Русия скептична за избраните за постовете на върха в ЕС

Перспективите за връзките между ЕС и Русия са лоши,...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

Задържаха криминално проявени мъже след кражба и грабеж в София

Двама криминално проявени мъже са задържани след кражба на...

Пуснаха билети за допълнителния нощен влак между София и Бургас

БДЖ пусна в продажба билетите за допълнителния нощен влак,...

Националната система за борба с COVID-19 спира да функционира от 1 юли

От 1 юли се спира функционирането на Националната система...

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелските сили настъпиха по-дълбоко в два района в северната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg